iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Осигуряват пари за борба с безработицата

Осигуряват пари за борба с безработицата 10_1412860381

Държавният бюджет трябва да осигури над 100 млн. лв. за 2015 г. Те ще са за мерки за борба с безработицата, предлагат от социалното министерство.

Сумата е заложена във финансовата рамка на проекта на Националния план за действие по заетостта за догодина, чиито обсъждания с бизнеса и синдикатите започнаха, пише "Преса".

За 2014 г. за пазара на труда първоначално бяха предвидени само 73 млн. лв. от бюджета, но впоследствие правителството отпусна допълнителни 7,2 млн. лв. за т.нар. субсидирана заетост. Парите обаче така и не стигнаха. За някои от програмите, например "Сигурност" - за наемане на селските патрули, се оказа, че има осигурено финансиране само до октомври.

Още при подготовката на бюджета за 2014 г. тогавашният ресорен министър Хасан Адемов поиска 140 млн. лв. за пазара на труда, но те не бяха отпуснати. През 2015 г. ще има недостиг на над 213 000 работещи със средно образование, сочат прогнозите на социалното министерство.

Вакантните позиции за среднисти ще бъдат заети от кадри с по-ниска или пък по-висока квалификация. Очакванията са 143 000 висшисти да заемат позиции, изискващи по-ниско образование, а 69 000 души с основно образование да бъдат наети на места за по-високообразовани.

Според прогнозите най-много работни места за хора с диплома от гимназия ще има в секторите търговия и ремонт на автомобили, строителство, транспорт, производство на текстил и кожи, хотели и ресторанти, административни дейности и др.

Най-голям дефицит на среднисти се очертава в търговията, далекосъобщенията, медико-социални грижи, административни и спомагателни дейности.

Източник: banks.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.