iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Още ще разпръскват ваксини срещу бяс, в пернишка област те са 40 500

Още ще разпръскват ваксини срещу бяс, в пернишка област те са 40 500 07_1436260274

Продължава кампанията на Агенцията за храните по разпръскването на специалните орални ваксини срещу бяс, като над пернишка област специално оборудвани самолети ще разпръснат 40 500 примамки.

За страната те са общо над един милион. Кампанията започна в края на месец юни и продължава две седмици, в зависимост от атмосферните условия. Ваксиналните примамки са малки кубчета, които излъчват неприятна миризма, но тя привлича хищнищите. Тя не е опасна, но не е желателно домашните животни да имат контакт с нея. Тя е предвидена основно за лисици. Кaмпaниятa e opгaнизиpaнa oт Бългapcкaтa aгeнция пo бeзoпacнocт нa хpaнитe и e чacт oт пpoгpaмaтa зa нaдзopa зa изкopeнявaнe нa бeca.Тя се изпълнява вече пет години. За миналата година при анализите на отстреляните лисици в Пернишко е доказано, че половината от тях са приели ваксината.

За последните години в района няма регистриран случай на бяс при дивите хищници. Ваксинацията се извършва на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград, като ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Домашните животни е препоръчително да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.