iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ориентираме се към консерви от матазините

Ориентираме се към консерви от матазините 09_1442224037

Българите трайно се ориентират към зимнината, произведена в консервните фабрики, като през миналата година почти половината от зеленчуковите консерви, произведени у нас, се реализират в страната.

За сравнение през 2008 г. делът на продадените у нас преработени зеленчуци е бил 35 на сто. Това става ясно от данните на агростатистиката. За 2014 г. 23.1% от продукцията заминава за страните от ЕС, а износът в трети страни е 8.0%. Близо 1/4 от зеленчуковата продукция остава на склад, пише в. "Монитор".

През миналата година у нас сме изяли 23,7% от всички компоти и сладка, излезли от фабриките. Изпращанията за ЕС са 25.3%. Износът за трети страни е 15.7% от общата продукция. Голямо количество от плодовата продукция обаче е на склад към края на миналата година - 35.3%, става ясно от данните на аграрното министерство.

През 2014 година са преработени 77.6 хил. т плодове и 95.8 хил. т зеленчуци в 196 предприятия. Черешите заемат една трета от общото количество преработени плодове, следват ябълките, прасковите и сливите. В първата година след приемането ни в ЕС картината е била по-различна, тогава ябълките са лидери с 23% дял, следват череши, праскови При зеленчуците лидер е доматът, неговият дял е 43%, следват пиперът – 16%, и патладжанът – 6%. През 2008 г. делът на пипера е 31%, а на доматите – 24%.

196 предприятия са работили през миналата година, от тях повечето са търговски дружества, но с тази дейност са се наели също така еднолични търговци и физически лица, има и две кооперации.

Преработените плодове са 77.6 хил. тона, което е с 13% по-малко от предходната година. От тях с най-голям дял са доставените от български производители – 66.3%, следват доставките от ЕС – 16.7%, и внос от трети страни – 9.4%. Прави впечатление, че консервните фабрики имат и собствени градини, от тях са доставени 3.1% от преработените плодове. Под чужда марка, на ишлеме са преработени около 5 % от плодовете.

В производството на готова продукция има вложени 2.5 хил. тона плодови концентрати. От тях само една трета са местно производство, вносът от трети страни е 35.1%, а доставките от страните на ЕС са 28.1%. Най-голямо е количеството от праскови – 721 тона, следвани от ябълки – 421 тона, и от сливи – 390 тона.

В 134 са предприятия са преработвани пресни зеленчуци през 2014 г. Преработени са 95.8 хил. т пресни зеленчуци. Това е с 9% повече от предходната година, съобщават от МЗХ. С най-голям дял е зарзаватът доставен от български производители – 82.6%, следват доставките от ЕС и вносът от трети страни. Тук дялът на ишлемето е почти незабележим – едва 1 %, а от собствени градини са 8.1% от преработените зеленчуци. В производството на готова продукция са използвани 5.5 хил. т зеленчукови концентрати.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.