iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Опасни са пет язовира в Пернишко

Опасни са пет язовира в Пернишко 04_1397461096

Опасни са пет язовира в Пернишко.

Те са предимно микроводеми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Общо 68 язовира в страната са в предаварнийно състояние. Това означавало, че при по-високи води след пролетното снеготопене, можело да възникне аварийна ситуация.

Сред опасните е и Завала в община Брезник. Той не може да бъде изпуснат заради счупен кран и е пълен догоре. От общината са категорични, че опасност от наводнения няма, защото язовирът е твърде малък.

При преливане водата стига до близкото село Ярославци, но местните не се страхуват. Пари за ремонт и поддръжка няма. Дори в предаварийно състояние, язовир Завала ще бъде отдаден на концесия.

Сред обявените за ремонт водоеми е и „Студена” в Перник. Неговата реконструкция ще започне през 2015 г. Вече е изготвен техническия план за ремонта.

До два месеца пък ще бъдат въведени нови критерии за оценки. Всички язовири с неизвестен собственик ще бъдат проверени и от прокуратурата.

По заповед на областния управител в Перник два пъти годишно се прави проверка на язовирите в региона, обясни шефът Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Емил Марков.

„При констатиране на нарушения се правят предписания на собствениците на водоема. Дребни неизправности има в голяма част от язовирите в Пернишко, но такива, които да застрашават населени места няма“, категоричен бе Марков.

Според него неизправни кранове има освен на Завала и в Лобош. Ремонтът на изпускателя обаче е сложен, защото трябва да се извършен под вода.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.