iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Оградата с Турция достигна 100 млн. лв.

Оградата с Турция достигна 100 млн. лв. 02_1456381349

Сумата за построяване на новата ограда с Турция вече достигна 100 млн. лв., а цената на 1 км вече гони 1 млн. лв., като правителството отпусна още 35 млн. лв. за доизграждането на съоръжението от 132 км. Досега в него са вложени 65 млн. лв. И това не е окончателната сметка.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова каза пред депутатите от вътрешната комисия, че оскъпяването идва от трудния терен. Доста объркано тя се опита да обясни как върви строежът. "Първо покриваме най-рисковите участъци, след това там, където сме изградили пътя, и накрая най-трудните райони", каза министърът и добави, че планът на МВР бил до май да бъдат готови 56 км, но имало усложнения и се налагало да се сключват договори с подизпълнители, за да стане това преди следващата есен. 600 хил. лв. от третия транш ще бъдат използвани за проектиране на останалите 76 км от оградата. "За последната част все още няма изчисление колко ще струва", каза Бъчварова, което означава, че 100-те милиона не са окончателна цена.

От отчета й пред депутатите се разбра, че не всичко върви гладко и проектът е бил преразгледан, "за да стане по-бързо и евтино" - на места с по-сложен терен проектът бил преправен и там оградата ще е права, а няма да се вие, следвайки релефа. Бъчварова поясни, че областните управители я уверили, че юни - юли или най-късно септември в някои от участъците предварително планираната дължина може да бъде изградена. Търсело се и европейско финансиране. "Поискали сме от ЕК сериозна сума, която да ни подпомогне и за изграждането на пътищата. По 3 линии започваме работа в момента. В понеделник имаме среща с областните управители, за да приемем графика за самото изграждане, който е седмица по седмица", каза министърът. Тя добави, че Брюксел не може да финансира мерки и съоръжения по вътрешните граници, "затова ако се наложи да засилим контрола на гръцката и сръбската граница, ще бъде с национални средства".

Сегашният строеж контрастира драстично на вдигнатите 30 км от военните по времето на Орешарски. Новото съоръжение е 4 пъти по-скъпо. Тогава 1 км излезе 250 хил. лв. и след огромен скандал, че цената е завишена, бяха наказани военни. Сега изграждането върви много по-бавно, въпреки че беше дадено на частни фирми с обществени поръчки.

Бъчварова хвърли светлина върху намерението за включване на войската в охраната на границата. Комисията по отбрана одобри промените в Закона за отбраната, които предвиждат при сериозен бежански поток правителството да изпраща армията на браздата. Според Бъчварова военните няма да носят оръжие и няма да могат да арестуват, а само ще респектират с присъствието си.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.