iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Огневи работи през лятото могат да започнат само след като ръководителят упражни контрол по изпълнение на предвидените мерки

Огневи работи през лятото могат да започнат само след като ръководителят упражни контрол по изпълнение на предвидените мерки 06_1402569573

С настъпването на летния сезон все по-често се налага на хората да прибягват до извършване на огневи работи с цел ремонт на огради, врати, автомобили, нарязване на метални конструкции и пр. Оживява се строителството на сгради и съоръжения, където също се използват отделни съоръжения за извършване на огневи работи. Това обаче крие редица опасности от възникване на пожар. При пожари, възникнали от огневи работи се нанасят не само материални щети, но се е стига и до човешки жертви, особено когато се заваряват или нарязват съдове за съхранение на горива, същите обикновено се предхождат от взрив.

Хора без нужната квалификация използвайки, нестандартни самоделни уреди се “пробват” в професията, без да спазват елементарни противопожарни изисквания.Притежаващи нужната квалификация, понякога надценяват своите възможности и пренебрегвайки задължителни условия за пожарна безопасност също допускат грешки.

В тази връзка от “Пожарна и аварийна безопасност” припомнят някои основни правила за недопускане на пожари при извършване на огневи работи, регламентирани в Наредба №Із-2377 от 15.09.2011 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите (ДВ, бр. 81 от 2011 г.). Особено внимание трябва да се обърне на временните места (извън заваръчните цехове и постове), като за целта съответния ръководител издава акт и се регламентират изпълнителните и осигуряващи мероприятия. Ръководител на огневите работи може да бъде ръководителя на обекта или отговорника по пожарна безопасност (ПБ). Актът за извършване на огневи работи на временни места се издава за срок от три дни, при условие че характерът на работата в посочения срок не се изменя. При наличие на условия за образуване на взривоопасни концентрации от пари и газове лицето, издаващо акта, организира вземането на проба за анализ на средата на всеки два часа, резултатите от която се отразяват в протокол за определяне на взривна опасност. Актът за извършване на огневи работи и протоколът за определяне на взривната опасност задължително се съхраняват до три дни от определеното длъжностно лице, което осъществява дейността по ПБ в обекта. В случай на пожар или експлозия те се предават на разследващите органи. Огневи работи могат да започнат само след като ръководителят упражни контрол по изпълнение на предвидените мерки за осигуряване на ПБ. Основно те са:

- За извършване на огневи работи се допускат само квалифицирани лица преминали инструктаж.

-Огневите работи се извършват със стандартни и технически изправни заваръчни апарати.

-На местата, където се извършват огневите работи, в зависимост от конкретните условия, се осигуряват уреди и средства за гасене на пожар – пожарогасители, негорими противопожарни одеяла, а при наличие на противопожарни кранове и хидранти – водопроводни линии.

- Работниците, участващи в извършването на огневи работи, трябва да са обучени за работа с уредите и средствата за гасене на пожар.

- Местата, където се извършват огневи работи, предварително се почистват от горими материали в радиус най-малко 5 метра, а от леснозапалими и взривоопасни материали – в радиус не по-малко от 20 метра. Когато горимите материали не могат да бъдат отстранени, те се защитават от топлината и искрите с негорими екрани, паравани или се използва вода.

- При наличие на условия за изпарения на леснозапалими и горими течности и газове се осигурява вентилация, която намалява концентрацията на парите най-малко два пъти под долната граница на взривяване, което се установява с анализ и протокол.

- При наличие на отвори в хоризонтални и вертикални прегради, същите се уплътняват с подходящи негорими материали.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.