iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Одобрили са асистенти на 14 000 човека, нужда имат 42 000

Одобрили са асистенти на 14 000 човека, нужда имат 42 000 05_1431156708

Малко над 14 хил. лица с увреждания и възрастни над 65 г. ще могат да се възползват от домашен, социален или здравен асистент. Програмата е организирана от общински центрове за социални услуги, които кметствата ще могат да разкрият с пари от Брюксел.

Нужда от подобна подкрепа обаче имат три пъти повече хора - над 42 хил., по данни на социалното министерство. Заделените средства от 150 млн. лв. са по схемата "Независим живот" по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за периода до 2020 г. и ще стигнат само за малко над 14 хил. души.

Всяка община и район на кметство ще могат да кандидатстват, за да разкрият център за социални услуги сами или в партньорство с неправителствени организации. Проектите могат да са между 80 и 500 хил. лв. Услугата трябва да се предоставя поне 18 месеца, тоест до края на 2017 г. Няма изискване за съфинансиране от местните власти. Домашният асистент ще помага на хората вкъщи, социалният ще им помага с попълване на документи, а здравният - с дребни медицински манипулации, като измерване на кръвно или закупване на лекарства по рецепта, стана ясно то думите на зам.-министър Зорница Русинова. Тези асистенти са различни от личните, които ще помагат на около 12 хил. лица с увреждания. За тях са отделени още 65 млн. лв. по друга схема на оперативната програма, но след приключването й през март догодина личните асистенти ще трябва да се включат към тази схема.

РАЗХОДИ

До 10% от всеки проект, тоест до 50 хил. лв., общините могат да заделят за ремонт и оборудване на помещенията, в които ще бъдат центровете. Всяко кметство само ще решава за колко свои жители какви асистенти да предложи. Също и заплатите на асистентите, но те ще са между 418 лв. и 532 лв. бруто. Тук няма да има изискване асистентите да са безработни, както е при личните, но пък според указанията е препоръчително да не се наемат пенсионери. Кандидатстването ще е на три пъти - до 10 юни, до 10 юли и след това до февруари 2016 г. Ще се кандидатства изцяло по електронен път през сайта на информационната система на всички оперативни програми.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.