iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Одобриха община Перник да участва в проект по оперативна програма

Одобриха община Перник да участва в проект по оперативна програма 05_1430554940

Перник е сред 39-те града, които ще бъдат финансирани по новата оперативна програма “Региони в растеж” /ОПРР/. От първоначално предвидените 67 са отпаднали 28 общини. Това става ясно от последния вариант на ОПРР, която след одобряването й от правителството, ще бъде изпратена за официално одобрение от Европейската комисия, съобщи БГНЕС.

Причината да се съкрати първоначално определеният списък е настояването на Еврокомисията финансовият ресурс да не се “разпилява”, а да се концентрира в по-малко на брой населени места, което доведе и до значително забавяне на одобрението на ОП “Региони в растеж”.

Перник попада в трето йерархично ниво на градовете. В трите нива 39- те общини ще си разпределят 715 милиона евро.

Отпадналите 28 общини ще разполагат с 90 милиона евро за устойчиво градско развитие.

Последният вариант на ОПРР предвижда 97,6 млн. евро за “образователна инфраструктура”, което ще осигури строителство и ремонт на сгради на ВУЗ-ве, училища, детски градини и други. 71 млн. евро са парите за здравеопазване, което ще позволи модернизиране на “Спешна помощ”. За изграждане на “социална инфраструктура” са предвидени 43,2 млн. евро. С тях ще се финансира разрушаването на ромски гета и изграждането на нови жилища. 85,6 млн. евро са предвидени за “регионален туризъм”. С тези средства ще се ремонтират древни крепости. За ремонт и строеж на нови пътища са предвидени 165,3 млн. евро. Техническата помощ по ОПРР 2014-2020 е в размер на 44,5 млн. евро.

Очаква се ЕК да одобри новата Оперативна програма “Региони в растеж” в скоро време, тъй като, заради споровете между София и Брюксел, страната ни остана сред малкото, които не са получили “зелена светлина” по финансирането за градовете.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.