iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очакват ни още по-големи горещини през следващите две години

Очакват ни още по-големи горещини през следващите две години 09_1442307975

През следващите две години ни очаква топлинен световен рекорд, като те ще бъдат най-горещите в историята, показва изследване на Метеорологичната служба на Великобритания, цитирано от Би Би Си.

Може да се очакват големи промени в климата, както и увеличаване на въздействието на парниковите газове върху естествените климатични процеси.

През 2015 година средната температура на Земята се е повишила с повече от половин градус спрямо 90-те години на 20-и век.

Експертите смятат, че основни причини за промените в климата са затоплянето на водите в Тихия океан и засиленото влияние на парниковите газове.

"Знаем, че някои естествени процеси допринасят за глобалните температури през дадена година, но особено високите температури досега тази година показват трайното въздействие на парниковите газове, които са резултат на човешка дейност", коментира директорът на Метеорологичната служба Стивън Белчър.

Две тенденции, които влияят на климата, са в Тихия океан. Едната от тях е климатичното явление "Ел Ниньо", повтарящо се средно през около пет години, което предизвиква проливни дъждове там, където обикновено има суша, и суша там, където нормално има валежи.

Възможно е също да се увеличи риска от засушаване в Южна Африка, Източна Азия и Филипините, както и да има наводнения в Южна Америка.

Добро последствие може да е краят на 4-годишната суша в Калифорния.

Втората промяна ще е при десетгодишните трептения в Северния Тихи океан. През последното десетилетие те бяха в хладна фаза и това забави повишаването на средната температура. Сега влиза в топлата си фаза, което ще доведе до затопляне.

Тези две събития, които ще доведат до затопляне, ще бъдат частично компенсирани от температурния модел на Атлантическия океан, който влиза в студена фаза. Тя може да доведе и до възстановяването на ледовете на Антарктика.

Според учените няма да има реално спиране на затоплянето на Земята,защото океаните продължават да се затоплят, а ледът продължава да се топи.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.