iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очаква се покачване на цените на потребителските стоки

Очаква се покачване на цените на потребителските стоки 09_1410252661

От Българската банка за развитие (ББР) прогнозират, че през следващите месеци индексът на потребителските цени в страната ще започне да се завръща към положителни стойности.

Освен това се очаква през втората половина на годината дефлацията в страната постепенно да намалее. Наблюдават се първите признаци за обръщане на тренда в динамиката на цените, се казва в икономическия и финансов анализ на банката, който бе разпространен вчера. През първото тримесечие цените достигнаха най-ниското си ниво, но в периода април – юни процесът на задълбочаване на дефлацията е спрял, припомнят от ББР. Страната ни обаче продължава да е с най-ниска инфлация от всички държави в общността. Около 5 на сто остава годишният ръст на оборота в търговията на дребно.

Анализът показва, че се увеличават покупките на битова техника
компютри, мебели и други стоки, които са за продължителна употреба. В същото време намалява търговията с храни, дрехи и обувки.

Въпреки сериозното сътресение, което преживя банковата система у нас, тя остава добре капитализирана и ликвидна, уточняват анализаторите на ББР. Един от най-видимите ефекти от кризата е отливът на депозити, които са намалели на месечна база с 408,7 млн. лева, което е 1% спрямо стойността им през май. Намаление на депозитите на граждани не е имало от септември 2010 година, а месечен спад на стойността им има само три пъти от 2008 г. насам. Изтеглените депозити на гражданите са компенсирани от увеличените вложения на правителството в търговските банки. Само за месец частта от фискалния резерв, която се държи извън БНБ, е нараснала с 1,2 млрд. лева. Средствата, привлечени от извънредната емисия на държавни ценни книжа, са изцяло депозирани обратно в търговските банки, за да се осигури ликвидност на системата.

Много от хората, които са изтеглили спестяванията си от банките през юни, все още не са ги върнали обратно в трезорите.

Вероятно част от тези средства ще бъдат похарчени или пък ще останат под дюшеците. Все пак от банката за развитие се надяват парите да се завърнат в банковата система като депозити с по-ниска ликвидност.

Експресните оценки на брутния вътрешен продукт показват, че през второто тримесечие неговият ръст се ускорява, но все още остава под предварителните очаквания на кабинета. Държавният бюджет е приключил полугодието с 996 млн. лева дефицит, който на практика е две трети от предвидения в Закона за държавния бюджет. Анализаторите не са оптимисти за изпълнение на бюджета, ако не бъде ревизиран по-късно. Оказва се, че основен проблем в приходната му част са приходите от косвени данъци. Изпълнен е само 42 на сто от плана за събиране на ДДС и акцизи. Временно замразените плащания от Европейската комисия по две оперативни програми също са си казали думата за високия бюджетен дефицит.

30% от фирмите в топ 100 от София

Всяка трета фирма, попаднала в класацията топ 100 на Българската търговско-промишлена палата, е от столицата, по брой следват компаниите от Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. От водещите фирми 77% са микропредприятия, 16% са малки, 4% - средни, и останалите 3 на сто са големи, съобщиха от палатата. Класацията се прави за 16-и пореден път и представя фирмите с най-добри постижения за 2013 година. Изследвани са резултатите от дейността на 6230 фирми, произвеждащи 82,05% от БВП за 2013 година. Компаниите от сферата на услугите и транспорта са водещи при класацията по най-голяма печалба спрямо вложените собствени средства (възвръщаемост на капитала) Сред тях преобладават ангажираните с инженерни дейности, консултантски и спедиторски услуги, които достигат добра рентабилност. Сред класираните най-малко са фирмите от текстилния бранш и от производството на храни, където има значителна административна намеса като цяло в ЕС. В класирането по намаление на задълженията първите 100 фирми са успели да намалят задлъжнялостта си наполовина – средно с 56% спрямо 2012 г., като същевременно техните приходи растат и имат печалба. В тази класация от промишлените производства най-много са фирмите от хранителната индустрия. Класацията по изменение на финансовия резултат показва, че основно промишлени предприятия успяват да преодолеят загуби от 2012 година и да излязат на печалба през 2013 година.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.