iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обявяват днес вариантите за пенсионна реформа

Обявяват днес вариантите за пенсионна реформа 10_1413874790

Йордант Христосков трябва да обяви днес дългоочакваните варианти за пенсионна реформа, разработвани от експерти в консултативния съвет към служебния вицепремиер и социален министър в продължение на около три месеца.

Макар и засекретени, част от предложенията вече станаха публично достояние и предизвикаха дебати. При липсата на яснота в каква конфигурация ще управлява новото правителство трудно може да се прогнозира каква подкрепа ще има за тези идеи. Някои от въпросите, като например кой ще плаща пенсиите на миньорите, които се пенсионират след 1 януари, не търпят отлагане.

Самият вицепремиер публично е коментирал само една идея - за ограничаване ранното пенсиониране на военни, полицаи и другите служители от специалните ведомства. Предвижда се въвеждане на минимална възраст за пенсиониране, каквато в момента няма. Очаква се тя да е между 52 и 58 г. според длъжността. В опит да потуши традиционното недоволство на служителите на тези ведомства Христосков обяви, че ще има преходен период от три до пет години, в който оставащите на работа ще се пенсионират по сегашните условия - 27 години осигурителен стаж, от които 18 години в съответната система. Това обаче не доведе до примирие и в събота военни, полицаи и следователи излязоха на протест в София.

Пенсионната реформа предизвика бунтовни настроения и сред миньорите. За тях вариантите са те да получават две пенсии след 1 януари - от НОИ и от професионален фонд, в случай че имат смесен стаж преди и след 2000 г. Другата идея е пенсиите да продължат да се изплащат само от НОИ за определен период, а натрупаното в индивидуалните партиди да се прехвърли от фондовете към институцията. Заедно с това се настоява да се увеличава плавно възрастта за пенсиониране на работниците от първа и втора категория с по 6 месеца на година. Сега за първа категория възрастта на мъжете е 52 г. и 8 месеца, а се цели да стигне 57 г. Жените от първа категория се пенсионират на 47 г. и 8 месеца, а целта е 55 г. За втора категория целта е 60 г. за жените и 62 г. за мъжете. В момента те се пенсионират съответно на 52 г. и 8 месеца и 57 г. и 8 месеца.

За най-масовата трета категория работещи най-вероятно ще бъде предложено да се продължи започнатото от ГЕРБ увеличаване на възрастта и стажа с по 4 месеца на година. БСП замрази тези промени за 2014 г. Новост в схемата обаче е, че сега се предлага увеличението да продължи, докато пенсионната възраст за мъжете стигне 65 г. през 2018 г., а за жените - 64 г. през 2025 г. За жените досега се предвиждаше реформата да спре на 63 г. В момента жените излизат в пенсия на 60 г. и осем месеца, а мъжете - на 63 г. и осем месеца.

Сред важните задачи за оптимизиране на системата е ограничаването на инвалидните пенсии. Предлага се да отпадне втората пенсия за инвалидност, която е 25% от социалната пенсия за инвалидност и се дава за 71% трайно намалена работоспособност на пенсионерите. Тук също се очаква недоволство, тъй като хората, които получават тази пенсия, са близо 500 000.

ПО ДЖОБА

Сред идеите най-вероятно ще има и такива за увеличение на осигурителната тежест. Христосков е привърженик на увеличаването на вноските за пенсия и безработица с по 1%, за което намекна няколко пъти през лятото. Така вноската за пенсия от догодина може да стане 18.8%. Тя се дели в съотношение 60 към 40% между служителя и работодателя.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.