iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обучават фермерите за заразни заболявания при животните

Обучават фермерите за заразни заболявания при животните 10_1444654855

Фермерите и частно практикуващите ветеринари ще преминат през специален курс за заразни заболявания при животните, като това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Обучението ще бъде проведено с помощта на експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Основната цел на семинарите ще бъде да се разяснят правата и задълженията на животновъдите.

Ще им бъде обяснено и как да не се допуска неспазване на закона, което носи риск от заболявания и зарази. Танева посочи още, че са били обсъдени поправки, които се готвят за Закона за ветеринарно – медицинската дейност, новия Закон за храните и Закона за агрохранителната верига.

"Всички тези промени се правят в една посока – гарантиране качеството и безопасността на българския потребител", изтъкна Танева.

Тя допълни, че заради случаите на различни заболявания по животните, които бяха регистрирани в последния месец, се предвижда и увеличение на размера на санкциите и видовете наказания на всеки по веригата, като се започне от фермерите

Междувременно в ловните дружинки във Видинско са раздадени ваксини срещу чума по дивите прасета. Медикаментите се разхвърлят там, където животните преминават предимно около граничните райони. В същото време със самолет се хвърлят и ваксини срещу бяс по лисиците.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.