iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общинският съвет на Перник се събра извънредно вчера

Общинският съвет на Перник се събра извънредно вчера 12_1448950297

Извънредна сесия събра Общинския съвет в Перник вчера, като първият акцент в 9-точковия дневен ред е план-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2016 г.

Общинската управа залага за чистота през 2016 г. 8 920 808 лв., което е над 2 пъти повече от обявената сума в обществената поръчка за същите дейности. Поръчката бе спечелена от дружеството „Перник комунал” ДЗЗД за 17 500 000 лв. без ДДС за 5 години напред. За една година сумата е 3,5 млн. лева без ДДС или 4 200 000 с ДДС. Предлаганата план-сметка за чистота за 2016 г. е точно с 4 720 808 лв. в повече. Защо се получава това разминаване ясно и точно обяснение не бе получено.

Заедно с това съветниците трябва да гласуват и по-висока такса „Смет” за граждани и фирми, която предлага кметът Вяра Церовска. Както писа Pernik Today, местният налог за физически лица скача от 1,85 на 2,25 промила. За юридически лица завишението е от 6,5 на 7 промила.

ОбС трябва да даде съгласието си за това кметът да издаде запис на заповед в размер на 1 662 064 лв. в полза на министерството на регионалното развитие и благоустройството. С парите ще бъде обезпечено авансовото плащане по допълнителен проект към „Зелена и достъпна градска среда”, по който бе изграден част от централния градски парк и по който не е спазен крайният срок.

Трима общински съветници – Милан Миланов, Димитър Колев и Десислав Аспарухов искат прекратяване на пълномощията на Любомир Василев като управител на общинското търговско дружество „Обреден дом” ЕООД. Срокът на договора му е изтекъл, пък и той вече се е пенсионирал. До провеждането на конкурс, тримата предлагат като ВрИД-управител да бъде назначена Росица Богданова Стоянова – бивш кмет на Драгичево от 1997 до 2007 г. и кандидат за нов мандат на последните местни избори. Тя трябва да заема временното шефско място не повече от една година.

Съветниците ще гласуват предложението на директора на V СОУ Боряна Йорданова, която иска одобрение училището да кандидатства за безвъзмездно финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество с проекта „Създаване на привлекателна образователна среда за физическо възпитание и обучение на младите хора от трансграничния регион”.

Предвижда се да бъде поправена задната част на училищния двор на площ от 13 890 кв. м., като бъде поставена ударопоглъщаща настилка, монтиране на ограда, енергийно независимо осветление, създаване на игрища за футбол, волейбол, баскетбол и тенис корт с нужното оборудване за всяко от тях. Предвижда се и ремонт на физкултурния салон от 330 кв. м, за който се планувя смяна на дограмата, подмяна на осветлението, отоплителните тела и спортните съоръжения, поставяне на ударопоглъщаща настилка, ремонт на покрива, изграждане на вентилационна система, ремонт на съблекалните.

Безвъзмездната помощ е на 100%, като максималната стойност на един проект е 300 000 евро.

Партньор на V СОУ е основно учлище „8 октомври” във Власотинце, Сърбия.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.