iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общината ще обезщети собствениците на напуканите къщи в кв. "Рудничар"

Общината ще обезщети собствениците на напуканите къщи в кв. "Рудничар"

Общината в Перник ще осигури обезщетения на собствениците на къщите, засегнати от свлачището край пернишкия квартал “Рудничар”. Това заяви кметът на Община Перник Иван Иванов пред БНР.

“Още вчера сме предприели необходимите мерки, за да може да решим този проблем. Видимо няма други поражения. Районът е отцепен и се охранява от полиция. Днес се продължава с установяването на щетите, които са по къщите и терена. Когато те си свършат работата, окончателно ще знаем какви са пораженията и какви мерки трябва да се предприемат”, обясни Иванов.

“Взехме решение да започне законодателна инициатива за криминализиране на тези дейния. По друг начин не можем де се справим с проблема”, добави кметът на града.

Вчера беше обявено бедствено положение в района на квартал “Рудничар” в града, където се образува свлачище, като последица от незаконен добив на въглища. Става дума за 15-метрова галерия, в която роми копаят, за да добиват незаконно въглища. Пропукани са три къщи, жителите им са настанени в общински жилища.

“Ще искам помощ от държавата, тъй като справянето с тези нарушители, които добиват незаконно въглища, е много трудно. Този проблем не стои от вчера”, добави Иванов. По думите му, тъй като собствеността е на “Елит Груп”, една от фирмите, които е концесионер на мини открит въгледобив, общината е поискала разрешение “да разрушим тези бункери и да ги затрупаме”, допълни Иванов.

Той посочи, че продължават с издирването, като две групи от Инспектората на общината постоянно са в движение, за да се издирва този незаконен добив на въглища. “За съжаление, когато ги хванем, само им отнемаме добитото в чували и нищо друго не можем да им направим”, каза още Иван Иванов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.