iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общината ще контролира санирането в Перник

Общината ще контролира санирането в Перник 01_1421136168

Общинско звено, което е създадено специално, ще координира безплатното саниране на жилищните блокове в Перник. Това обяви кметът Иван Иванов.

Все още не е ясно каква ще бъде финансовата рамка на Общината по програмата за енергийна ефективност. Ясно е, че страната ни разполага с 1 милиард лева, които обаче ще бъдат разпределени по общини. В програмата ще бъдат включени 1 123 000 апартамента в над 70 000 панелни и ЕПК блокове, 98% от които се намират в големите градове.

До дни се очаква да излязат изискванията, на които трябва да отговарят блоковете, за да бъдат включени в санирането, което ще бъде на 100% за сметка на държавата. Засега е ясно, че жилищен блок-кандидат трябва да има минимум 36 апартамента. 67% от жителите им трябва да са съгласни да бъде извършено санирането. На 100% обаче трябва да бъде осигурен достъп до жилищата.

Задължително условие е етажните собствености да направят сдружения и да регистрират БУЛСТАТ. Те ще кандидатстват пред Общината, която пък ще бъде посредник между банката и собствениците.

Сроковете са изключително кратки, предупреди кметът и допълни,че при готовност работата по санирането може да стартира още през месец май. Иван Иванов предполага, че заради ограничения ресурс общините ще бъдат поставени на състезателен принцип. В Перник има доста панелни блокове, които отговарят на условията, смята той.

Програмата включва пълна енергийна ефективност, изолация на сградата, подмяна на дограми, смяна на хоризонтални и вертикални щрангове по желание на собствениците, покрив, общи части, а там, където е необходимо – и конструктивно обследване.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.