iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Трън прави нова МИГ с Брезник и Божурище

Община Трън прави нова МИГ с Брезник и Божурище 12_1450157741

Община Трън напуска старата Местна инициативна група /МИГ/ с Брезник заради неефективни резултати, като местната администрация вече е подала заявление в министерството на земеделието за учредяването на нова МИГ отново заедно с Брезник, но този път към тях се присъединява и община Божурище. Това съобщи секретарят на Община Трън Станислава Алексиева. Трите общини имат общи граници, каквото е едно от изискванията.

Общинските съвети на Трън и Брезник вече са взели нужните решения за новия субект, който е юридическо лице с нестопанска цел .

Водещ партньор по проекта ще бъде община Трън. На нейна територия е разположен и главният офис, който се намира в къщата-музей „Владо Тричков”. Координатор ще бъде Евгения Такова – общински служител с опит.

Причината за прекратяването на членството на Трън и Брезник в сдружението с нестопанска цел /СНЦ/ „МИГ Брезник-Трън” е, че представители на двете общини не са допуснати в управителния съвет на сдружението да оказват влияние при вземането на решения. До 30 септември 2015 г. изпълнението на финансираната стратегия за местно развитие възлиза на около 60%, което не се приема за добър резултат. Осъзнатите недостатъци на нереализирането й и горчивият опит с водещ парньор НПО карат двете партньорски общини да потърсят трета община със сходни характеристики, както и нови партньори от неправителствения и бизнес-сектора. На 1 декември 2015 г. е проведена среща с участието на 53-ма представители на публичните власти, НПО, бизнеса и физически лица от територията.

Освен общините Трън, Брезник и Божурище, партньори по проекта са ЕТ „Кентон – Васил Василев” и трънското читалище „Гюргя Пинджурова 1895”.

Целта е МИГ да предложи добра интегрирана стратегия за местно развитие. Тя ще даде възможност местни земеделски стопани да могат да кандидатстват с проекти, от които да имат полза и развитие малките стопанства. Очакванията са в Трън да се заложи на развитието на туризма. До момента в пограничната община има по една къща за гости в селата Зелениград и Бусинци. В Горочевци има частен комплекс с 5 къщички, правен по европроект, който обаче се продава. В Ярловци е направена механа със стаи за гости, но тя не работи.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.