iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник осигурява 42 социални жилища

Община Перник осигурява 42 социални жилища  05_1462603271

42 социални жилища ще подсигури Община Перник за най-крайно нуждаещи се перничани, като това са хора, останали без подслон, бездомници или живеещи в изключително лоши битови условия. Това предвижда новата Наредба за реда и условията за ползване на социалната услуга „Социални жилища”, която беше днес публично обсъдена в Конферентната зала на Двореца на културата. Необходимостта от приемането на новата наредба е във връзка с разработен проект на общината, с който тя кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж”. Целта е да се решат жилищните проблеми на най-уязвимите социално-слаби лица и семейства в Перник, но и да се работи за тяхното интегриране в обществото.

Кметът Вяра Церовска подчерта, че този проект е важен, защото е част от социалната политика,която провежда общината. Тя изтъкна, че социалните жилища ще бъдат ремонтирани, а техните наематели ще имат възможност да работят за личностното си развитие и връщането им към нормален живот. При сключването на договор за ползване на социално жилище ще бъдат заложени и минимум изисквания за посещение на училище от децата в училищна възраст, включване на безработните в различни образователно-квалификационни програми, както и програми за осигуряване на заетост, лицата трябва да имат избран личен лекар и задължително да водят децата си на имунизации и прегледи. Тези мерки са предвидени в така наречения „социален пакет” ,обясни началникът на отдел„Здравеопазване, жилищна политика, спорт и социални дейности” към общината Марианна Асенова.Заложените в него клаузи са ангажимент,които ще поемат настанените в социалните жилища,съгласно конкретните им нужди.

Заместник-кметът Йордан Павлов уточни ,че социалните жилища представляват социална услуга и е много важно да се разграничават от реда и условията, при които се дават общинските жилища.

В наредбата е записано, че специална комисия ще картотекира кандидатите за социални жилища. Наемът, който ще се заплаща за тях, ще бъде определен с решение на Общинският съвет.

Предстои наредбата да бъде внесена за обсъждане в Общинският съвет, а след това проектното предложение на общината ще бъде подадено по ОП „Региони в растеж”.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.