iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обсъдиха ракът на маточната шийка при жените

Обсъдиха ракът на маточната шийка при жените 04_1459759266

Представители на областната структура на Жени ГЕРБ-Перник присъстваха на лекция на тема “Рак на маточната шийка”, като домакин на мероприятието бе женската структура на партията в община Брезник.

„Поздравявам нашите организатори за прекрасната инициатива. Лекции като тази са изключително ценни, защото отново ни напомнят, че трябва да сме ангажирани и отговорни към здравето си. Както съумяваме да се погрижим за себе си, така се отнасяме и грижим и за нашите близки. Няма как, човек, който не се чувства добре, да може да даде спокойствие на хората, с които живее, който го обичат и ценят“, заяви Ирена Соколова, която беше и специален гост на събитието.

Сред гостите бяха областният координатор на ЖГЕРБ-Перник Елза Драгомирова и общинското ръководство на структурата в град Перник.Форумът бе открит от общинският ръководител на ЖГЕРБ-Брезик Виолета Младенова. Тя благодари на дамите, че са се отзовали на поканата. Гост-лекторът на събитието - д-р Гергана Георгиева от РЗИ-Перник, изложи актуални данни за епидемиологията на рака на маточната шийка. Тя разясни нуждата от ваксиниране като превантивна мярка срещу заболяването. Д-р Георгиева подчерта, че е от изключителна важност да се правят редовни профилактични прегледи. Тя изложи симптомите и начините за превенция на болестта.

„Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят. Той е най – разпространен в страните с по-нисък стандарт на живот. В Европейския съюз съществуват драстични различия на показателите за заболяемост и смъртност в отделните страни. В България за съжаление, ракът на маточната шийка е широко разпространен. Най-добрата първична превенция за рак на маточната шийка е ваксината”, заяви д-р Георгиева. Тя подчерта, че колкото по напреднала е инфекцията, толкова по-нисък е шансът заболяването да се върне към предишен и уточни, че отделните стадии се развиват много бавно, затова редовният скрининге от изключителна важност и може да спаси човешки животи.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.