iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обсъдиха необходимостта от спешен ремонт на път

Обсъдиха необходимостта от спешен ремонт на път 10_1476159799

Ръководствата на областните администрации на област Перник и Софийска област, общинските ръководства на градовете Брезник и Сливница, както и директорите на Областните пътни управления в Перник и София и представители на ОД на МВР инициираха обществено обсъждане относно необходимостта от спешен ремонт на пътя от Сливница през селата Гълъбовци, Гургулят и Ракита и град Брезник до граничния общински център Трън, като форумът се проведе в заседателната зала на Общинска администрация-Сливница и предизвика голям обществен интерес. Целта бе да покаже на жителите на населените места, използващи пътната отсечка, че институциите застават плътно зад желанието на хората от двете области тя да бъде изцяло ремонтиранa.

Областният управител на Перник д-р Александър Александров сподели, че също използва отсечката и желанието, както и усилията му за належащ ремонт, са безспорни. Неговият заместник Валентин Димитров заяви, че всички присъстващи в залата са запознати с негативите на участъка и допълни, че трасето съкращава с близо 30 километра разстоянието между Перник и ГКПП Калотина, и че то често се използва от жителите и на област Кюстендил. По негово мнение привеждането на трасето в добро състояние ще олекоти трафика на много места и ще донесе многобройни ползи, както за шофьорите, така и за населените места, които то свързва. Това мнение сподели и кметът на община Брезник Васил Узунов.

Благодарейки на всички в залата за това, че отделят от времето си за обсъждане на тази важна тема, Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова изтъкна, че ремонтът на пътя Сливница-Брезник е поставян за обсъждане на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район, още през 2015 година. Тя отбеляза още, че и в Софийска област, и в област Перник има множество критични пътни участъци, а усилията на държавата в последните две години са насочени към постоянното обновяване на транспортната мрежа.

Думата взеха и директорите на Областните пътни управления – Перник и София – инж. Румен Сачански и инж. Веселин Николов, които също споделиха тревогите на гражданите и изтъкнаха, че към момента бюджетите на ведомствата им не разполагат с необходимите близо 13 млн.лв., за да бъде отсечката изцяло рехабилитирана, защото кърпежите на отделни компроментирани участъци са както нетрайни, така и финансово неизгодни. Те съобщиха още, че ремонтът на пътя е включен в проект по Оперативна програма на Европейския съюз, чието одобрение все още се очаква. Към момента има изготвен проект за реновирането, който трябва да бъде одобрен от АПИ.

В последвалата дискусия жителите на населените места, които ежедневно използват трасето, споделиха редицата проблеми, които срещат при пътуване, както и опасните ситуации, на които са изложени. Беше повдигнат и въпросът с многократните ремонти на автомобили, които се налага да извършват, както и мнението, че проблем са също и тежките машини на дърводобивните фирми, които допълнително разрушават настилката, ползвайки въпросната пътна отсечка. Гражданите изразиха увереност, че цялостното обновяване на пътя ще подпомогне развитието на туризма и привличането на млади хора в тези населени места.

В края на общественото обсъждане ръководствата и представителите на всички институции заявиха готовността си да продължат да работят за пълното ремонтиране на участъка Сливница-Гълъбовци-Гургулят-Ракита-Брезник-Трън и да информират обществеността за постигнатите резултати, за което получиха подкрепата на местната общественост. Всички участници взаимно си пожелаха резултатите да дойдат колкото е възможно по-скоро.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.