iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Облекченията за отписване на автомобил няма да важат за всички

Облекченията за отписване на автомобил няма да важат за всички 02_1423043774

Няма да важат за всички облекченията, според които при регистрация или отписване на автомобил няма да се налага собственикът да ходи в общинските данъчни служби, за да декларира смяната на собствеността.

Промяната влезе в сила от началото на тази година и предвижда при сделка с кола КАТ автоматично да изпраща информацията по електронен път до общините. От НАП обаче вчера обявиха, че има 5 изключения.

Ако човек иска да регистрира кола, на която е съсобственик, например със съпругата си, ще трябва да спази стария ред. Това означава, че освен в КАТ, той ще трябва да подаде нужните документи за регистрация на автомобила и в местните данъчни служби. Същата процедура важи, ако колата е придобита по наследство или собствениците й нямат постоянен адрес, допълват данъчните.

Облекченият ред няма да важи и в случай, че собственикът на колата е освободен от плащането на данък за нея. Същото е валидно и ако човек ще ползва данъчни облекчения за автомобила си, с изключение на свързаното с екологичната категория на колата.
От приходната агенция уточняват, че с промените, които влязоха в сила от началото на годината, се поставя началото на целия процес по отпадане на декларирането на автомобили. Оттам припомнят, че от 1 януари 2015 г. облагането на колите ще се прави на основата на данни от регистъра на пътните превозни средства. С промени в Закона за местните данъци и такси се предвижда КАТ да предава ежедневно по електронен път на Министерството на финансите данни за регистрираните, отчислените и спрените от движение коли.

Законът предвижда да се подават данни и за екологичната категория на автомобилите. Ако колите са с мощност на двигателя до 74 kW и отговарят на екоизискванията Евро 3 или Евро 4, отстъпката е 50%. За по-висока екокатегория намалението е 60 на сто. Собствениците на коли с катализатор също могат да ползват облекчение, но точния му размер се определя с решение на съответния общински съвет.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.