iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Облекчения искат пенсионерите в Перник

Облекчения искат пенсионерите в Перник 05_1431522302

Пенсионерите в Перник искат облекчения при пътуването в градския транспорт, поддръжка и финансиране на пенсионерските клубове и закон за възрастните хора, като това са част от исканията на Съюза на пенсионерите-2004, гласувани на заседание на Областния съвет на организацията, обяви председателят Катя Христова.

Най-многобройното и онеправданото съсловие в българското общество – възрастните хора, има нужда от закон, който да защитава правата му, каза Христова и посочи, че настояването за това пернишките пенсионери ще изпратят до законотворците от всички парламентарни групи, както и до местните народни представители. Съюзът на пенсионерите -2004 изисква до края на 2015 г. Народното събрание да обсъди и приеме такъв закон. Хората от третата възраст настояват не само за достойно право на живот, което включва не само физическото оцеляване, но и възможност възрастните да се ползват от достиженията на съвременното общество.

От кандидатите за кметове и за общински съветници в Перник пенсионерите искат да се ангажират с предоставяне и издръжка на клубовете за социални контакти на възрастните хора. Особено наложително е да има такова помещение в кв. Мошино, посочи Катя Христова.

Съюзът иска още в общинския бюджет да бъдат заложени средства за културно-масови и туристически мероприятия, като ежегодно всеки клуб с певчески състав да получава по 1 500 лв., а такъв без състав – по 500 лв. В момента на територията на община Перник има 16 пенсионерски клуба и още 5 в останалите общини от региона.

Пенсионерите акцентираха върху искането за облекчено пътуване по градския и междуселищен транспорт за хората над 65 г. чрез безплатни карти и намалена цена на билета.

Пенсионерският съюз настоява към общините да бъдат създадени обществени съвети по проблемите на възрастните хора. В момента три превозвачески фирми в Перник им издават карти с намаление, въпреки че по закон всички са длъжни да издават на пенсионерите карти с 30% намаление.

В зависимост от отношението на кандидатите за кметове и общински съветници към възрастните ще зависи за кого ще гласуват пенсионерите на идващите местни избори. Съюзът на пенсионерите-2004 е готов да подпише споразумение за сътрудничество и подкрепа на онези участници в местния вот, които изразят готовност и се ангажират да работят за реализация на неговите искания.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.