iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Областният управител върна незаконосъобразно решение на ОбС Перник за боклука

Областният управител върна незаконосъобразно решение на ОбС Перник за боклука 12_1450356634

Областният управител д-р Александър Александров върна като незаконосъобразно решението на Общинския съвет в Перник, с което бе приета план-сметката за чистотата за 2016 г., като съветниците не умуваха много и го препотвърдиха, въпреки предупреждението на губернатора, че това ще доведе до обжалване пред Административния съд.

Мотивите на областния управител се базират на неспазените срокове при откриването на производството по общия административния акт, което не е оповестено публично чрез средствата за масово осведомяване. Не е спазено и изискването проектът за план-сметката заедно с мотивите по него да бъде качен на интернет-страницата на Общината 14 дни преди да бъде внесен за разглеждане в ОбС, като така не е дадена възможност на заинтересованите лица за становища и предложения.

Освен това общинската управа е пропуснала да приложи към решението три вида протоколи – за проведеното обществено обсъждане, за постъпили предложения и становища и за публично оповестяване на докладната.

На предишната извънредна сесия старейшините одобриха план-сметката за сметосъбирането и сметоизвозването като утвърдиха и по-висока такса „Смет” за гражданите от 2,25 промила. Стойността на самата план-сметка също бе завишена с 1 600 000 лв. в сравнение с 2015 г. и закова на 8 920 808 лв.

Съгласно писмото на областния управител ОбС трябваше да насрочи ново заседание за преразглеждане на проблемното решение в 14-дневен срок, но те решиха, че ще решат проблема още днес.

Ерик Рангелов от БСП припомни, че още предния път левицата е предупредила за незаконосъобразвостта на новата план-сметка за чистотата и като процедура, и като парична стойност в отделните точки. Упреквайки в некоректност местната управа заради твърденията, че такса „Смет” няма да се повишава, пък после бе сервирано друго на перничани, той обяви убеждението на социалистите, че за толкова много пари перничани няма да получат по-качествена услуга. Процедурата е объркана, незаконосъобразна и каквото и да гласуваме днес, то също ще бъде незаконосъобразно, каза Рангелов.

Ралица Андреева от левицата пък директно заяви, че всичко това говори за некомпетентност на кметския екип и поиска ОбС да отхвърли план-сметката.

В крайна сметка нещата се объркаха, председателят на ОбС се омота в предложенията въпреки думите му „Гласуваме нов проект за решение за план-сметката” не стана ясно кой точно е новият проект.

С 25 гласа за, 12 против и 4-ма въздържа.r се, приетата вече план-сметка бе потвърдена за втори път.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.