iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Област Перник ще получи пари

Област Перник ще получи пари 09_1409899082

Област Перник ще получи над 40 млн. лева по 30 общински проекти. Парите ще дойдат по линия на Европейския съюз. Това съобщи в брезнишкото село Гигинци изп. директор на ДФ “Земеделие“ д-р Лозана Василева.

Проектите са по Програмата за развитие на селските райони и са за ремонт на улици и поставяне на осветление в почти всички общини в региона, както и за реставрация на читалища, строеж на спортни и информационни центрове за местното културноисторическо наследство, включително и за изграждането на Дом за възрастни хора в трънското село Филиповци, съобщи в. “Земя”. Други над 30 млн. лева получават 210 частни фирми и земеделски производители в региона за модернизация на своите стопанства. Така те ще излязат за първи път на пазара със собствена продукция за селски туризъм и обновяване на преработвателните предприятия. Фонд “Земеделие“ вече е изплатил 16,5 млн. лв., което е повече от половината от тези субсидии, каза Василева.

Тя съобщи още, че Европейският съюз отпуска над 3,6 млн. лева за реставрация на храмове в областта. От тях Църногорският манастир “Св. Безсребреници Козма и Дамян“ над село Гигинци ще получи близо 800 000 лева за ремонт на старото манастирско крило и освежаване на прилежащите пространства. Предстои и реставрацията на други три църкви в областта- черквата “Св. Анна“ в брезнишкото село Велковци и черквите “Св. Петка“ и “Св. Николай Мирликийски“ в Трън. Лозана Василева бе в Гигинци за първа копка на ремонта на пътя за Гигинския манастир.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.