iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма разболели се заради жегите в пернишко

Няма разболели се заради жегите в пернишко 07_1437401277

В Перник не може да се говори за бум на болни, включително и хронично болни и деца, потърсили помощ в спешния център заради горещините, които ни мъчат в последните дни. Това каза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в града д-р Валери Симеонов.

Явно хората вече много по-отговорно се отнасят към здравето си и слушат съветите на специалистите, които заливат медиите особено в такива дни. За разлика от други години сега ситуацията може да се определи като спокойна. В Перник няма повишение нито на инсултите, нито на сърдечно съдовите заболявания, заболявания които са хронични и са сред най-рисковите при подобни високи градуси навън.

Лекарите обаче предупреждават да се пазим и да не излизаме в най-горещите часове, за да избегнем топлинен удар. Той се получава, когато тялото не може да регулира нормално температурата си. Това води до главоболие, прилошаване, повдигане и сънливост. Симптомите са придружени от повишена телесна температура и необикновено голяма жажда. Това, което се повтаря непрекъснато от медиците е при възможност възрастните хора и децата, хронично болните да избягват да излизат навън в часовете между 11.00 и 17.00.. Ако все пак се налага да излезете, носетосете светли дрехи и шапка.

Добре е да се пият повече течности, като се избягва бирата и концентрирания алкохол. Като алтернатива на водата може да се пият чайове, сокове и айрян. Лекари съветват да не се прекалява с газираните напитки, алкохола и кафето, тъй като те само ще усилят жаждата . Важно е да се подчертае, че трябва да се избягват много студените течности.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.