iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма пари за борба с градушките

Няма пари за борба с градушките 06_1434603877

Борим се с градушката на аванта, като това стана ясно, след като директорът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов съобщи, че парите за противодействие на стихията отдавна са свършили и дори това, което се изстрелва в последните дни, е взето на вересия и не е платено. Това съобщи БНР.

„Още през май поискахме от държавата 4 460 000 лева за заплащане на ракети, които вече са взети авансово. До момента пари няма, а градушките не чакат.

Налага се фирмата производител да предостави назаем и на добра воля ракети, повечето от които вече са изстреляни“, обясни Николов. По думите му агенцията е взела еднократно 5700 ракети и преди да ги плати, няма да може да вземе други.

„Агенцията защитава само половината от обработваемата земя, което е около 17 000 кв. км. За да се разшири защитаваната територия, вероятно ще се наложи фермерите да си плащат такса, но тя няма да е повече от 2 лева на декар и браншовите организации нямат нищо против да я плащат“, категоричен е Николов.

От Министерството на земеделието обясниха, че от началото на седмицата са изстреляни над 300 ракети, а специализираните екипи са в пълна готовност при нужда да пуснат още 4000, които чакат своя ред. „При образуване на голямо количество облаци възможната реакция на екипите е до 5 минути“, успокои Николов и допълни, че при необходимост има готовност да бъдат отклонявани дори самолетни полети.

По думите му при лошо време хората първо трябва да опазят живота си и този на децата, да се приберат на сигурно място, а не да бързат да защитят имуществото си. „Миналата година при силната градушка в София бях обвиняван, че не съм предупредил населението. Ако хората бяха предупредени, би настанал хаос”, обясни той.

Най-застрашените места, които се държат под око от специалистите, са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, а в Златоградско видяха с очите си какво е леден къс колкото орех. В продължение на половин час във вторник огромни парчета лед падаха над село Ерма река, където много от продукцията на хората е смазана.

"Имаме поражения по черешите, краставиците, доматите и по-малко по картофите", обясни кметът на селото Зарко Хаджиев. По думите му валежът започнал малко след 15 часа, като се редували дъжд и градушка и само това, че селото е планинско, ги спасило от наводнение.

В четвъртък също са възможни градушки, които ще бъдат придружени с дъжд и вятър, но синоптиците успокояват, че картината ще се промени още утре и почивните дни ще са по-слънчеви и летни.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.