iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма оферти за стопанисване на приюта за кучета в квартал Калкас

Няма оферти за стопанисване на приюта за кучета в квартал Калкас 08_1471151441

В сряда трябваше да стане ясно дали има кандидат, който иска да стопанисва приюта за кучета в квартал Калкас. Както вече е известно, заради скандали около начина на работа в приюта от страна на фирма „Бали Ко”, която имаше договор с общината, същият бе прекратен. Общинската управа обяви нова процедура за кандидатстване, като се очакваше онези, които недоволстват от работата на фирма „Бали Ко” да участват или поне да изпратят фирми за участие, които отговарят на изискванията. Да, ама не! Както казваше един известен в миналото журналист. Днес се оказа, че няма нито една оферта!

За странични наблюдатели ситуацията може и да не е толкова важна. Тя обаче отлага във времето един проблем, който се признава единодушно от всички перничани. Безстопанствените кучета са проблем на Перник от години и за пореден път неговото разрешаване отива в неопределено време. Резонен е въпросът: Къде са всичките онези природозащитници, представители на различни организации за защита на животните, къде са всички онези, които твърдяха, че в приюта не се работи, че трябва да се смени фирмата, че техни фирми не са пуснати до кандидатстване? Странна тишина от страна на онези, които иначе са много активни по време на обсъждания или в социалните мрежи! С насрочването на нова процедура всичките тези организации, които искаха, можеха да кандидатстват и съвсем законно да изпълняват това, към което се стремят от години.

Последното, което ще направим е да влизаме в ролята на адвокати на общината. Но когато се каже „А” трябва да има и „Б”! В момента никой не носи отговорност за приюта и никой не прави нищо конкретно за да се спре популацията и да се реши по някакъв начин проблема със стотиците скитащи и опасни кучета по улиците. След побоя нанесен на служител на „Бали Ко” преди около месец, фирмата окончателно е абдикирала от отговорностите си. В момента за кучетата там се грижат основно доброволци. От общинската управа ни отговориха, че най вероятно ще бъде удължен с още седем дни срокът за подаване на документи за кандидатстване в конкурса за стопанисване на приюта. Най-активните организации за защита на безстопанствените кучета имат уникалната възможност да покажат на перничани, че наистина имат желание да работят за разрешаване на проблема. И по време на общественото обсъждане беше подчертано, че били спирани техни фирми, че процедурите били нагласени – ето сега имат идеалната възможност да вземат нещата в свои ръце. Нещо, което ще е от полза на перничани. Защото е ясно, че ако и след тези седем дни не се яви фирма, която да вземе грижата за приюта и кучетата, общината ще търси законовите начини да се справи сама.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.