iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Няма да закриват възпитателните училища

Няма да закриват възпитателните училища 02_1455024094

Възпитателните училища интернати няма да бъдат закривани механично, но институциите от затворен тип, в които се настаняват деца ще претърпят промени, каза заместник министърът на правосъдието Виргиния Мичева. Тя посети ВУИ „Никола Вапцаров" в Завет, където в момента са настанени 25 момчета.

Подготвеният за публично обсъждане нов Закон за детското правосъдие ще ограничи извеждането на деца от семейна среда и притокът на пенсионери към съществуващите в страната интернати ще намалее. Това поставя под въпрос оцеляването на този тип учебни заведения, които както всички останали училища се финансират на принципа на делегираните бюджети, стана ясно по време на дискусията в интерната.

В момента държавата отделя по 11 хил. лв. годишно за издръжката на дете въдворено във ВУИ. В Завет парите стигат само за прехрана на момчетата и за заплати на персонала. Децата имат нужда от обувки, училищният автобус не пътува, защото няма винетка, работилниците строени преди 50 години за професионално обучение се рушат, защото в училището няма подходящи програми за квалификация. „Забранено е да даваме каквато и да е работа на децата, за да се избегне експлоатацията. Имаме условия да поддържаме стопанство, но дори в него да работят само възрастни, продуктите му не могат да се дават за храна на децата.", оплака се директорът на интерната Ахмед Ферад.

Виргиния Мичева съобщи, че екипът на правосъдното министерство в момента проучва състоянието на ВУИ- тата в България, за да предложи реформа, която да следва европейските политики в тази област. Със сигурност ще има сериозни промени в организацията на местните комисии за борба с противообществените прояви за малолетни и непълнолетни. Там сега общините масово назначавали експерти с граждански договори. Тези комисии ще станат малобройни, с ограничен, но добре пратен персонал, който ще работи на цял щат и ще носи отговорност за децата в риск.

Заместник правосъдният министър призна, че не е запознат с разследването на случая с лотарийния билет за 100 хил. лв, за собствеността върху който претендират момче от интерната в Завет и неговият възпитател. Мичева обясни, че знае за случилото се от публикациите в пресата и очаква досъдебното дирене да приключи в скоро време.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Юли-2015

30-Юни-2015

01-Юли-2014

30-Юни-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com