iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да се повишават цените на шарана тази година

Няма да се повишават цените на шарана тази година 11_1416911515

Тази година за Никулден шаранът няма да е по-скъп, поне в рибарниците на Благоевград. На дребно цената на рибата ще е 5,50 лева за килограм, а на едро ще е 4,50 лева за килограм.

„Принудени сме да не пипаме цената. Защото потреблението е свито. Хората нямат пари. Дори търговци на жива риба в София фалираха през последната година. Затова целта ни е да продаваме евтино, за да реализираме част от продукцията си на пазара", твърдят благоевградските рибовъди Лидия и Никола Николови. Остане ли им шаран, то той ще загуби близо 20% от теглото си през зимата. Толстолобът дори ще е по-евтин на едро. Миналата година се продаваше за 3,00 лева за килограм, а сега е само 2,50 лева за килограм. На дребно ще струва 3,50 лева за килограм. Тази година в Благоевград на промоция ще се предлага бял амур. Рибата от семейство шаранови е с повече месо и по-малко кости от шарана. На едро цената на белия амур ще е 4 лева за килограм, а на дребно – 5 лева за килограм. От водоема до тигана пък шаранът поскъпва с над 2 лева. В магазините ще върви от 6 до 8 лева за килограм за празника.

Рибовъдите призовават преди Никулден компетентните органи да инспектират каква риба се продава на хората. Защото някои преработватели на океанска и морска риба дават отпадъците за храна на сладководната риба. Хранят я дори с остатъци от скариди и шаранът придобива розов оттенък.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.