iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да повишават наемите в Перник

Няма да повишават наемите в Перник

Няма да се повишава наемът за общинските жилища в Перник, като той е по 60 стотинки за квадратен метър и не е променян от 1983-та година.

Ще се затегне обаче контролът върху некоректните наематели. Само задълженията към “Топлофикация” са за близо 2 млн.лв. Това стана ясно днес на общественото обсъждане на промените в Наредбата за реда и условията за управление и разпореждане с общински жилища, което се състоя в Двореца на културата. В дискусията се включиха кметът Иван Иванов, неговият заместник по социалните въпроси д-р Адриян Симеонов, председателят на ОбС Милан Миланов, общински съветници, служители от отдела по жилищно настаняване и медии.

Промените в нормативната уредба се наложиха, след като бе взето решение от ОбС наемите да бъдат събирани от кмета, а не както бе досега от Жилфонд. Съгласно Закона за общинската собственост и по препоръка на Сметната палата, търговско дружество, каквото е Жилфонд, няма право да събира наемите, въпреки че е общинско дружество. Сега с тази задача се заема директно кметът. Това означава, че приходите от наемите на общински жилища вече ще влизат директно в общинската хазна, а не както бе досега по сметката на търговското дружество.

С промените в наредбата ще бъде отстранена и досегашната аномалия- заповедите за настаняване да бъдат издавани от кмета, а договорите с наемателите да се подписват с Жилфонд.

Най-големият проблем с общинските жилища са задълженията на наемателите. Защо няма контрол от страна на общината за плащането на наемите и консумативите и защо некоректните не се извеждат от жилищата, които обитават- тези въпроси повдигнаха общинският съветник Стойчо Василев и председателят на ОбС Милан Миланов.

“ И в сегашната наредба е описан реда за извеждане на некоректните платци, защо въпреки това няма издадена заповед от кмета? Защо трябва ние като данъкоплатци да поемаме тези задължения?”- попита Милан Миланов.

Изваждането на длъжниците от жилищата им е изключително непопулярна мярка, която рядко се прилага. Това е правено през годините, но винаги има големи разправии, опити за сплашване със самозапалване и други- обясниха от отдела по жилищно настаняване.

“Преди да говорим за строг контрол и мерки срещу хората, които не си плащат, нека си дадем сметка в какви условия живеят и доколко общината е направила нещо, за да подобри тези условия”- това отвърна кметът Иван Иванов. По думите му наредбата не е панацея и не трябва да се смята, че с промените в нея, веднага ще се реши проблема със задълженията на наемателите.

“Поставяме само началото на решаването на този проблем, но ще има засилен контрол върху плащанията”-каза Иванов.

В наредбата са залегнали текстове, които дават тримесечен срок на наемателите да изплатят задълженията си. Предстои прекартотекиране и актуализация на договорите с наемателите по нов образец. В наредбата има категорична забранана за размяната на общински жилища със частни.

676 са общинските жилища към момента в Перник. Свободните са едва 2. От години няма ново строителство на такива жилища. В бюджета на общината няма заложени средства за такова строителство.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.