iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Някои жители на Дрен са недоволни заради предстоящото преместване на децата от SOS детското селище

Някои жители на Дрен са недоволни заради предстоящото преместване на децата от SOS детското селище 04_1398840914

Някои жители на Дрен са недоволни, като причината е предстоящото преместване на децата от SOS детското селище в радомирското село.

"Хората недоволстват, защото селището е най - големият работодател в Дрен. То се явява и като донор на училището.", каза кметът на Пламен Рударски.

Заради недостиг на финансови средства за поддържане на базата селището ще спре да се използва, а децата в него ще бъдат настанени в апартаменти в Перник и София. Майките, които отглеждат децата в него получават пари от държавата. За материалната база в селището държавата не дава пари.

Селището се явява и като донор на училището, което преди няколко месеца стана защитено. След като децата от селището бъдат преместени вероятно бюджетът на школото, което е с над 170-годишна история ще бъде намален. Персоналът също ще се наложи да бъде съкратен.

"Това ще рефлектира най - вече към децата. Тук ще останат малко деца, които са от селото. Те ще трябва да се обучават в слети класове.", каза директорът на училището Антоанета Гочева.

Преди няколко години в училището се обучаваха деца от 1 до 12 клас. Към днешна дата то обучава ученици от 1 до 8 клас. Децата от селището са сред учениците в класовете. В детското селище работят между 10 и 15 местни жители.

Изпълнителният директор на SOS детски селища в България Пламен Стоянов лично е уведомил кмета за предстоящото преместване на децата.

Местните жители са недоволни, тъй като преместването ще се отрази и на местния бизнес. Преди няколко години местни заведения и магазини затвориха, тъй като се наблюдаваше отлив на ученици в училището.

Кметът Пламен Рударски каза, че хората се притесняват от новото. В средата на 90-те години, когато започнал строежът на селището местните жители отново негодували срещу него. Кметът съобщи, че предстои откриване на център за занаяти подобен на този в Етъра. Центърът ще осигури работни места на хора от селото.

Не се знае какво ще стане с материалната база на детското селище, тъй като теренът, на който е построено е собственост на община Радомир. През 1992 година е сключен договор между SOS детски селища в България и община Радомир за използването на терена.

Утре (30 април) от 10 часа в кметството на село Дрен ще се създаде инициативен комитет във връзка с предстоящото преместване на децата от селището.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.