iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Някои въпроси за референдума нарушават закона

Някои въпроси за референдума нарушават закона 05_1463199353

Част от въпросите за референдума са в нарушение на закона, като одобряването от парламента на всичките 6 въпроса от референдума, предложени в подписката на Слави Трифонов, е в нарушение на Закона за референдумите, а част от тях нарушават и конституцията. Това мислят политици, юристи и граждани, като подобна позиция, свързана с електронното гласуване, огласи преди ден и президентът Росен Плевнелиев.

Сред въпросите, които Народното събрание прие да бъдат пуснати за допитването през октомври, е отново питането дали избирателите подкрепят да се гласува електронно. На 25 октомври м.г. на подобен въпрос вече отговориха близо 2 милиона българи, което не направи тяхното решение задължително за приемане от НС. Член 23 ал.2 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление гласи, че "ако предложението, предмет на референдума, не е прието, национален референдум по същия въпрос може да се инициира не по-рано от две години от датата на референдума".

Депутати от мнозинството обаче изобщо не са наясно, че нарушават закона, и излязоха със своя версия. Пред "Сега"те обясниха, че въпросът на миналия референдум не може да се счита за неприет, тъй като в резултат от него е променен Изборният кодекс. Тоест разпоредбата на закона не важала в случая.

"Има две гледни точки - че въпросът на миналия референдум е приет и че не е приет", каза Християн Митев (ПФ) от правната комисия и обясни: "На допитването за електронното гласуване м.г. гласуваха над 20 на сто от имащите право, то стана задължително за парламента и в Изборния кодекс вече има съответните текстове. Затова не можем да кажем, че въпросът е бил отхвърлен."

В сряда правната комисия не беше на това мнение и гласува проблемният въпрос да отпадне. След това обаче в зала ГЕРБ и ПФ решиха, че трябва да остане, с абсурдния аргумент "да се даде възможност на гражданите да изразят позицията си".

ИЗХОД

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че е нелогично хората да бъдат питани за едно и също нещо няколко пъти. Той ще публикува изявление по въпроса в събота и ще обяви готовност да сезира Конституционния съд, ако депутатите не го направят. БСП вече каза, че също ще търси подкрепа, за да сезира КС във връзка с противоконституционността на част от въпросите. Нарушаването на закона заради електронното гласуване обаче не може да се атакува пред Конституционния съд. Дори има опасност, ако референдумът мине, отговорът да бъде атакуван в съда и да се окаже незаконен.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.