iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Новото свлачище в Рудничар активизира стари въпроси

Новото свлачище в Рудничар активизира стари въпроси 11_1448528192

Новото свлачище, което се е активизирало снощи на улица Пета в квартал Рудничар ще е поредното включване на червената лампа на общественото и кметско внимание, като то задава стари въпроси.

Само преди няколко месеца квартал Рудничар беше в извънредно положение – силни думи, но адекватни с оглед на това, което ставаше там. Първите реакции бяха, че виновни за свлачището са онези, които продължават да влизат в изоставените минни галерии. Въпреки, че голяма част от рудниците не функционират, в горните земни пластове има още въглища, които могат да се изкопаят отвън. Впоследствие се установи, че свлачището , което доведе до напукването на няколко къщи, не е предизивкано от незаконен добив на въглища, а от наслагването на вода в земните пластове. Това е било доказано категорично от експертите на Министерството на енергетиката. Това обаче не успокои страстите.

Хората от квартала непрекъснато алармират, че „миньорите” продължават работа. Към момента обаче подобни деяния не се наказват от закона. Единствената възможност е отнемането на изкопаните въглища от извършителите. Което се е и прави – когато се хванат.. Със сигурност днес ситуацията в квартал Рудничар ще е в центъра на вниманието на институциите и управниците от Перник. В очакване на конкретни мерки за разрешаването й.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Декември-2016

11-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.