iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Новородените у нас намаляват

Новородените у нас намаляват 06_1434267125

Най-малко новородени бебета има в областите Видин, Разград и Перник, като рекордно малко бебета са се родили у нас от началото на годината, твърдят от Здравното министерство.

Новородените са близо 2500 по-малко в сравнение с 2014 г. Видин, Разград и Перник водят класацията за най-ниска раждаемост. Най-много са бебетата в София.

Нели и Деница са щастливи майки - едната на момче, а другата - на момиче. Раждат и в различни градове. В София проплаква Симеон. Той е първо и дълго чакано бебе в своето семейство.

В Перник се ражда Гергана. Тя е второ дете за своите родители. И двете майки признават, че бебета се гледат трудно у нас. На месец са необходими поне 350 лева.

Майка с две деца е изключение в болницата в Перник. Тук от януари досега са се родили 250 бебета. Всяка година техният брой драстично намалява. Жените, които знаят какво искат, раждат толкова бебета, колкото качествени хора могат да направят след това, казва д-р Ивайло Лазов, началник на "Акушеро-гинекологичното отделение" в МБАЛ "Рахила Ангелова" в миньорския град.

Освен, че има по-малко деца, българката ражда и по-късно. У нас около 2 % от бебетата са родени от майки над 40 години. Опитът на лекарите показва, че по-високата възраст е свързана и с повече усложнения на бременността.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.