iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Новият метод за такса смет ще се тества в някои общини

Новият метод за такса смет ще се тества в някои общини 07_1405532091

Кметът на Перник Росица Янакиева каза, че задължително ще се тества новата методика за такса смет, първо в част от общините.

Начинът на определяне, методиките, които се предлагат, са справедливи по отношение на бизнеса и отношение на гражданите, стига обаче общините да имат ресурса и възможностите да определят количеството при процеса на сметосъбиране и сметоизвозване. Това трудно би станало, защото няма необходимото оборудване, колите с везна, които да могат на момента да определят количеството, още повече, че голяма част от хората, ако говорим за гражданите, живеят в кооперация, етажна собственост, където това е абсурдно и невъзможно. Що се отнася до бизнеса, считам, че може да се приложи нова методика. Ние трета година вече на този принцип определяме такса смет за бизнеса и фирмите – на база количеството на съдовете, които са поискани. На тази база ние облагаме с такса смет и фирмите в общината. Има несъвършенства на различни неща. Често пъти фирмите, увлечени в желанието да не плащат нищо, заявяват съдове, които са абсурдни като обем да поемат отпадъците, които се генерират там. В процеса на работа би могло да се усъвършенства.

Може би най-верният вариант е с изграждането на новите депа, с техниката, която ще има в тези депа, съответните везни, поне някакъв контрол и предварително прогнозиране на количествата би могло да се постигне, коментира Янакиева и добави:

Тъй като няма възможност, няма техника количеството да се замерва в момента на прибиране на съответния отпадък от потребителя, вероятно най-лесно би могло да се получи с предоставянето на съответните обеми и съдове за битови отпадъци – това е един работещ вариант. При етажната собственост обаче няма как да се получи това, защото всички обитатели на една етажна собственост изхвърлят отпадъците си в общи съдове. Не сме готови като общество, като възможности, като оборудване да определяме на всеки собственик на жилище количеството отпадъци. Нямаме такава готовност.

Запитана за поправката в Закона за управление на отпадъците, според която в общините с площадки физически лица да могат да предават безвъзмездно метални отпадъци, Янакиева изказа мнение: Този закон е поредният пример, в който парламентът приема нормативна уредба, която е в остро противоречие с един основен европейски принцип – този на децентрализация. Вмениха се задължения на общините, без да бъде осигурен един лев ресурс, за да може да функционира тази система. Изграждането на такава площадка не е просто едно място, терен, където ще се оставят отпадъците, тя трябва да отговаря на изискванията. /…/ В закона е записан един абсурд – гражданите и общината организират тази дейност, която е безплатна за двете страни. В закона има недопустими противоречия, които трябва да се изгладят. Ще настояваме законът да влезе в сила в началото на 2015-а година. Къде е ресурсът? Кой ще поеме разходите по охраната на тези площадки, приемчици, работници?

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.