iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нова вълна от бежанци ще дойде у нас

Нова вълна от бежанци ще дойде у нас 04_1430306441

Нова вълна от бежанци се очаква да ни връхлети през лятото, като това бяха думите на председателят на Държавната агенция за бежанци Никола Казаков.

По думите му от началото на годината над 3200 души са потърсили убежище в страната ни. Това е с близо 60 процента повече, в сравнение с първото тримесечие за миналата година. Според Казаков те щели да станат още повече с идването на по-топлите месеци.

„Това не е характерно за зимен период. Очакваме засилване на бежанския натиск в

периода май - септември

Сега имаме 73% запълняемост на 5100 места, имаме още около 1200 места”, обясни той.

Казаков каза, че основният бежански поток, който идва на територията на България, е през границата ни с Турция.

„Що се отнася до комуникацията между държавните институции, които пряко отговарят за миграционния контрол и убежището, е на много добро ниво”, поясни председателят на Агенцията за бежанци.

В момента европейските държави са изправени пред едно от най-големите предизвикателства за своята сигурност от Втората световна война насам, посочи Казаков. Според него измененията на транснационалната сигурност са от изключително значение за развитието на нациите и отделните личности. „Въоръжените конфликти, религиозното поставяне са разпространени на обширна територия от Афганистан, през Близкия Изток до страните от Северна и Централна Африка. Пожарът на преките конфликти за съжаление

не подмина и Европа заяви той.

Държавите членки, намиращи се по южните граници на ЕС, включително и България са тези, които се оказват с изчерпани възможности сами да се справят. Според Казаков страната ни не е изпитвала подобен натиск от края на Първата световна война. Никола Казаков смята, че е необходимо изграждане механизъм за реакция в рамките на ЕС.

Според премиера Бойко Борисов пък към бежанците трябва да има човешко отношение, а за да се ограничи емигрантският поток, е необходимо да се изградят центрове в държавите, в които има конфликти. „Моята позиция в Европейския съвет беше за изграждане на бежански центрове в трети страни - да си стоят на континентите, от които са, но при човешки условия”, каза министър-председателят.

„С тези хора трябва да се отнасяме човешки, но за да не се създаде демографски проблем и да не се настройва Европа, а и Америка срещу тях, най-добре да се изградят такива центрове. Всички ние да дадем пари, за да си останат там”, коментира премиерът. По думите му това е правилно решение на проблема, защото когато се решат конфликтите, те ще могат да се завърнат по родните си места.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.