iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нощувка в Западните Родопи струва 7 лв. в момента

Нощувка в Западните Родопи струва 7 лв. в момента 08_1439216529

За седем лева на нощ може да се отседне през този месец в някои от селата в Западните Родопи, като тънката цена е само за нощувка, но гостоприемните домакини са готови да предложат на гостите си уникални местни храни и по този начин да ги задържат за по-дълго.

Стопанките въртят баници, предлагат от домашните сладка с горски плодове и дори колят кокошки за градските си гости в името на незабравимия им престой. Цените варират, като

нощувката със закуска може да излезе 20 лева

в база, която максимално се приближава до хотелската и предлага повече удобства, сподели за „Монитор” доц. Петър Петров, председател на Българска асоциация за селски и екологичен туризъм. За наемане на цяла къща цените са между 120 и 180 лева, до 500 лева излиза обаче престоят дневно, ако става дума за голяма сграда, в която да се настанят няколко семейства.

Около 30 на сто от българите, които почиват през август избират планината и в частност отдиха в селските къщи. Къщите са особено привлекателни, особено през май и юни, както и през топлите есенни месеци. Най-големият пик обаче е около студентския празник и приключва след именните дни през януари. По това време заетостта е почти 100 %. Още от края на август започва резервирането за Коледа и Нова година на хубавите селски същи с добри домакини, споделят фенове на този тип почивка. Търсят се сгради, в които може да се настани голяма компания от двайсетина човека, наемането е за поне три нощувки.

Изборът на почивката в селска къща е естествено продължение на отдиха край морето, който и занапред ще бъде водещ през лятото, но има все повече мераклии да почиват в планината, каза още доц. Петров. Пълноценният продукт за селски туризъм обаче трябва да включва повече елементи. Много

малко хора ще отидат само да ядат и да спят на чист въздух

ако няма достатъчно други атракции, категоричен е специалистът. Според него пет камъка, независимо колко са древни и една пепелянка не могат да привлекат достатъчно туристи. На почивка в затънтени краища от провинцията ходят преди всичко семейства и двойки между 30 и 50 години, като младите са особено активни. Оказва се, че вече не всички българи си имат имот в провинцията и това е една от причините да расте интересът към селския туризъм.

Много е трудно да се каже колко български къщи имат право да посрещат гости законно, но не е тайна, че мнозина предлагат постеля и топла храна без да са регистрирани, каза още доц. Петров. По данни на Асоциацията на българските села обектите за селски туризъм в България осигуряват общо около 209 000 легла за настаняване. Експертите от организацията очакват през тази година 15% ръст на заетостта в селските хотели и къщи.

„Дяволската” пътека край Борино отново е достъпна

„Дяволската” пътека е възстановена с европейски средства и вече е достъпна. Това е един от най-привлекателните обекти в тази част на Родопите, където по принцип туристите ходят, за да видят Ягодинската пещера и Буйновското ждрело. Община Борино се намира на гръцката граница в Западните високи Родопи.

В средата на август обектът трябва да бъде приет от държавна комисия. Още тази есен до ноември по пътеката ще минат 15 - 20 хил. човека, прогнозира доц. Петров. Легла в района има достатъчно, само в Борино са около 200, тази година и в съседните села са направили къщи за гости, сподели той. Нощувката е между 7 и 20 лева.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.