iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НОИ започва програмата си за рехабилитация

НОИ започва програмата си за рехабилитация 04_1459490849

От днес започва програмата за рехабилитация на Националния осигурителен институт за тази година, като в бюджета на осигурителния институт са заложени близо 18 млн. лв. Те са разчетени за около 45 хил. души. Спрямо 2015 г. има увеличение на парите с около 500 хил. лв., а броят на хората е завишен с 1000. Право на паричната помощ за профилактика имат изрядно осигурените българи за общо заболяване и майчинство или за трудова злополука. Извън хората, пострадали при трудова злополука, останалите осигурени трябва да са с платени вноски за последните шест месеца.

Всеки може да изкара 10 дни на разноските на НОИ, като ще му се поемат нощувките и дневните за храна - по 5 лв. на ден. Хората ще трябва да си доплащат за престоя - между 4 лв. и 20 лв. в зависимост от това къде са настанени. Освен това осигурените имат право на четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно.

Хората, получаващи лична пенсия за инвалидност, също имат право на програмата. Условието за тях е да не са навършили годините за пенсиониране за масовата трета категория. Тази година жените се пенсионират на 60 г. и 10 месеца, а мъжете - на 63 г. и 10 месеца. Програмата за рехабилитация на НОИ е доста популярна и обикновено се налага да се отпускат допълнителни средства от бюджета през годината, защото финансирането се изчерпва. За пенсионерите има друга програма за санаториум - по здравната каса.

КЪДЕ

Вече са подписани договорите със 17 юридически лица за общо 47 заведения, изпълнители на програмата.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.