iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

НОИ отново ще забави плащанията си през март

НОИ отново ще забави плащанията си през март 03_1427702813

Държавата отново бави социални плащания, като оплаквания има в цялата страна. От НОИ категорично отричат, но до края на март няма да има преводи на обезщетения за болнични, майчински, покривани от здравната каса скъпи лекарства.

За това сигнализираха читатели на "Сега". Майки се оплакват заради забавени обезщетения за децата до една годинка. В повечето случаи проблемът идва от липсата на точен график къде и кога ще бъдат изплатени сумите. При болничните и лекарствата обаче причината е в бюрокрацията.

От Националния осигурителен институт категорично отрекоха, като посочиха, че за март парите ще бъдат изплатени на 2 април. Според наредбите обезщетенията за месеца се изплащат до 5-о число на следващия месец. През март обаче не са получени преводи, защото през февруари е имало две плащания заради струпването на почивните дни в началото на този месец. През декември също са получени майчинските за два месеца - за ноември, но и за декември заради почивните дни в началото на годината.

Липсата на фиксирана дата, в която да си получат парите, изнервя майките. "НОИ превежда на всяка банка два пъти седмично в определени дни - понеделник и сряда, общата сума за всички правоимащи лица, поради което не може да бъде фиксирана строго определена дата за изплащането на обезщетенията", коментираха оттам.

Много хора се оплакват и за забавяне на болничните с месеци. Тук ситуацията е абсурдна - макар болничният лист от лекаря да пристига на мига в НОИ заради въведената онлайн система от началото на годината, обработката продължава да се бави, защото разтакаването по гишета на работодателя остана. Той трябва да подаде документите на служителя си до 15-о число на месеца. След това започват да текат следващите 15 работни дни, в които пък НОИ има срок да изплати болничните. Ако има проблем в документите от работодателя, всичко започва отначало. Форумите са пълни с питания защо се бавят болничните. Читател се оплака, че за престой в болница през октомври е получил парите си през декември м.г. "Относно болничен лист, който е от 07.01.2015 до 05.03.2015 г. и документите са внесени на 06.02.2015 г., в НОИ пише като статус, че все още се обработва. 15-дневният срок е минал отдавна. На телефоните не отговарят, а вчера бях в НОИ и не им работела програмата", пише участничка в един от форумите на 18 март.

Същият проблем със забавяне се появява периодично и при изплащането на детските от Агенцията за социално подпомагане. Социалните служители обаче са изрядни по закон, защото и тук срокът е твърде голям - до края на месеца. Обикновено в градовете хората са свикнали да получават парите си около определена дата и ако има забавяне след нея, макар и то да не нарушава закона, майките започват да протестират. Проблемът е, че понякога проблемът идва от финансовото министерство, което бави превода. Преди време от АСП обясниха, че получават всеки ден определени лимити от суми от социалното министерство, с които се разплащат веднага, като детските се изплащат по различно време за различните градове в страната. Самите платежни обикновено са готови до средата на месеца. От социалното министерство обясниха, че не може да има фиксирани дати.

БАВЕНЕ

И протоколите за отпускане на скъпи лекарства на пациенти с диабет са били забавени от здравната каса, съобщиха потърпевши. Така болни е трябвало сами да си плащат инсулина. Става дума за лечение, което трябва да се одобри в централното управление на НЗОК, например при смяна на терапия и при новооткрити случаи. Обикновено процесът отнема под 1 месец, но сега хората е трябвало да чакат месец и половина. От касата обясниха, че забавянето се дължи на въвеждането на нов регистър. Имаше технически проблем, но той вече е отстранен, увериха от НЗОК. Освен това в средата на февруари бившият вече управител Румяна Тодорова нямаше право да подписва протоколи за около седмица, което също забави достъпа на хиляди болни до терапия.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

14-Януари-2017

16-Януари-2016

15-Януари-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.