iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Незаконни рудници напукват къщи в Перник

Незаконни рудници напукват къщи в Перник 08_1376988732

Къщите ни се напукват, може да пропаднат заради незаконните набези за въглища в мината, оплакват се жители на пернишкия квартал „Рудничар”. Те разказват, че чуват как се копае под домовете им дори посред бял ден.
„Не може така за 50 чувала да пропадат къщите ни. Всеки ден потъват и при силно земетресение ще сме погълнати в земята”, обяснява перничанинът Мирослав Ангелов в писмо до кмета на Перник Росица Янакиева.
Квартал „Рудничар” е близо до мината
чийто концесионер е белгийската фирма „Рекоул”. Повечето от жителите му са от ромски произход. „Никакви проблеми нямаме, нищо не сме чули”, категоричен беше дядо Иван, който е един от малкото българи в квартала. Ромите също отричат да са чували как се копае под къщите им. „Какво правят, всички знаем, ама никой не казва. Мълчим си, за да няма скандали между съседите”, обясни друг възрастен мъж. Реално в мината незаконно влизат и копаят роми. Според българите точно това е причината те да се правят на слепи и глухи за случващото се.
Само на метри от входа на рудника роми пресяваха по-едрите парчета въглища, които прибираха в чували, видя екип на „Монитор” вчера. Възрастните мъже и деца бяха напълнили 8 чувала, необезпокоявани от никого. Според местни жители ромите продават събраното в чувалите и така се издържат.
Проблемът с нелегалния добив в миньорския град не е нов. Ромите правят дупки близо до мините и влизат в галериите, откъдето взимат всичко, каквото намерят. Преди 2 месеца от кметството са запълнили процеп на улицата, която се намира близо до централния вход на мините.
Имаме много сигнали от граждани
за незаконен добив. След като се копае под къщите им, имат основание да се притесняват”, заяви пред „Монитор” кметът на общината Росица Янакиева. От местната власт са подавали сигнали до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което отговаря за въгледобива. Янакиева смята, че концесионерът няма вина за ромските набези близо до галериите, от които законно се добиват въглища.
В началото на май полицията в Перник залови 20-ина апаши от мафията на черното злато в квартал „Драгановец”. На 21 юни сайтът zaPernik.com съобщи, че един от миньорите, които копаят незаконно, е починал, докато е изкопавал въглища под парка „Христо Ботев”. Лекарите установили, че 51-годишният мъж от ромски произход се е задушил от метана в дупката.
Настояват за масови проверки в мините
Необходимо е да започнат постоянни масови проверки в мините, тъй като държавният контрол е крайно отслабен, съобщи news.bg. Това води до по-лоши условия на работа и повече нарушения, твърдят от Българската минно-геоложка камара. От там смятат, че работодателите в сектора трябва да осъвременят правилниците за безопасен труд под земята. Камарата е предложила на правителството 15 мерки, които да подобрят състоянието на бранша.
Случилото се в рудник „Ораново” в никакъв случай не трябва да се повтаря, заяви ръководството на Българската минно-геоложка камара на пресконференция по повод Деня на миньора. На 16 юли при инцидент в мина „Ораново” бяха затрупани четирима души. Часове по-късно Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви, а след повече от две седмици и другите двама миньори.
По данни на НСИ за 2010 г. трудовите злополуки в бранша са били 191, а за 2012 г. са намалели до 162. По 5 случая на година са с фатален край. Според камарата причината е, че у нас най-малко средства се влагат в безопасност на труда и екология.
За 2012 г. в бранша са работили 24 617 души. Въпреки това средната заплата в отрасъла е нараснала с 22%, като годишната є стойност е 14 860 лева. За сметка на това общият добив на полезни изкопаеми в България се е понижил с 6,28 млн. тона за 2012 г. и е общо 85 654 000 тона.

Източник: Monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.