iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Непълнолетните вече ще могат да работят до 22 часа

Ограничението непълнолетните младежи да работят до 20 ч. отпадна, като младите хора на възраст между 16 и 18 години вече могат да работят до 22.00 часа. Това съобщиха от Главната инспекция по труда.

Промените в Кодекса на труда бяха обнародвани в "Държавен вестник" вчера. Младежите ще могат да полагат труд в рамките на 7 часа дневно, но няма да имат право на извънреден и нощен труд.

С корекциите се отменя задължението на работодателите да изготвят графици за платените отпуски. Остава обаче 2-годишната давност, а след това неизползваните дни ще се погасяват.

Новите текстове позволяват прехвърляне на част от отпуска за следващата година, но работодателят се задължава до средата на годината да осигури използването. За целта той може и еднолично да изпрати в платен отпуск лице, което не се е възползвало от правото си да го поиска.

Въведени са и нов вид трудови договори - за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Те са с продължителност един ден и ще се заверяват от Главната инспекция по труда. Регламентират се нови правила при прилагането на гъвкаво работно време.

Според тях работодателят ще продължи да определя време за задължително присъствие на работниците и служителите, но часовете извън него могат да се отработят във всеки друг ден от седмицата.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.