iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НЕК дължи на ТЕЦ Перник над 12 млн. лв.

НЕК дължи на ТЕЦ Перник над 12 млн. лв. 08_1409220367

Дълггът на Националната електрическа компания /НЕК/ към Топлофикация-Перник” е в размер на 12 472 557,63 лв., съобщи директорът на дружеството Кремен Георгиев. Изказването беше след изнесената информация във връзка с плащанията на НЕК към производителите на електроенергия в България.

Цифрите в справката, обявена от вицепремиера Екатерина Захариева не отразяват реалната финансова ситуация в сектора, твърди той.

Към 31 юли 2014г. задълженията на Националната електрическа компания към “Топлофикация Перник” са в размер на 6 307 000 лв. плюс 6 165 557,63 лв. или общата дължима сума възлиза на 12 472 557,63 лв.

6 165 557,63 лв. е сума, дължима от НЕК за минали периоди, в която не са включени лихвите. Оттук идва и разминаването между посочените цифри от Захариева и реалните суми, обясни Кремен Георгиев. Към 31 юли 2014 г. процентното съотношение на извършените плащания е наполовина.

В началото на месец август “Топлофикация Перник” предприе мерки за принудително събиране на дължимите суми. Запорирането на сметките на НЕК бе наложителна мярка поради факта, че задълженията бяха достигнали повече от стойността на 6-месечната произведена енергия /месечно към НЕК се фактурира електроенергия за 2,7 млн. лв./. Топлофикационното дружество е в невъзможност да се разплаща с мините, доставящи въглища и останалите си контрагенти.

Тежкото й положение се дължи и на трудната събираемост от населението, чиито натрупани задължения са в размер на 38 млн. лв.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.