iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Не се очакват порои през следващите месеци, но може да има градушки

Не се очакват порои през следващите месеци, но може да има градушки 06_1434089166

Циклони и антициклони с имена на жени ще определят какво ще бъде времето през лятото у нас, като те вещаят топли дни с дъждове в нормата.

Това заяви климатологът доц. Георги Рачев. Според него не се очакват порои през следващите месеци, но не изключи вероятността да паднат градушки на много места в страната.

Пред бТВ доц. Рачев прогнозира, че циклонът "Ксения" ще довее у нас по-свеж въздух във вторник. В източната периферия на циклона "Мишел", който се намира над Западна Европа, ще навлиза топъл въздух от Централна и Източна Сахара. Този циклон ще е предпоставка и за спад в температурите.

В същото време Рачев изрази мнение, че валежите тази година няма да са като пороите през миналото лято. Той цитира данни, според които тогава са паднали от три до пет пъти повече валежи над средното за сезона.

Очакванията са един-два дни в месеца да бъдат дъждовни, а през останалото време температурите да бъдат обичайните за лятото – около 30 градуса. Над тази стойност ще скочи живакът още през предстоящия уикенд, като дори в понеделник максималните температури ще са 35 градуса.

Циклоните "Ксения" и "Мишел" станаха „виновни” и за силните валежи през последните дни. Дворове и улици бяха наводнени във Видинско в късния следобед в сряда. Градушка заваля в Кюстендил, Бяла и Сливен.

В четвъртък след 14 ч. проливен дъжд, придружен с градушка, се изсипа над Варна. Силни ветрове пък имаше в повечето части на страната. Гръмотевични бури и валежи може да има и днес, от утре обаче облачността ще намалее значително и термометрите ще скочат.

Междувременно доцент Рачев заговори и за някои от най-големите климатични аномалии в страната и света.
„Ако в България най-високи температури за юни е имало през 1987, 2001 и 2007 г. – с по 33-34 градуса, то минималните температури са били 7-8 градуса”, коментира той.

По думите му климатични аномалии в Европа наскоро не е имало. Далеч от Стария континент обаче времето носи изненади. Така например в Дубай преди около две седмици е била регистрирана температура от 50,5 градуса.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

09-Септември-2016

09-Септември-2015

09-Септември-2014

09-Септември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com