iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не приеха предложението за 25-те дни платен годишен отпуск

Не приеха предложението за 25-те дни платен годишен отпуск 01_1453452619

Парламентът не одобри предложението на независимия депутат Георги Кадиев за 25-те дни платен годишен отпуск, като депутатите категорично отхвърлиха предлаганите от него промени в Кодекса на труда за повече почивки. Мотивите на Кадиев за промените са високите нива на стрес на работното място. По данни на синдикатите в страната повече от половината българи страдат от такъв на работното място. При неговото натрупване пък той е сред основните причинители на неработоспособност, отпадналост, чувство на незадоволеност от работата, включително на сериозни заболявания.

Гореща дискусия се разрази по време на обсъждането на предложените промени. Кадиев и Велизар Енчев влязоха в остро противоречие с депутата от ГЕРБ Красимир Велчев. „Великденската и коледната ни ваканция трябва да бъдат като на всички останали български граждани. Вие не сте с нищо повече от българския лекар, учител и апропо. Цял месец почиваме през август, а вие не искате на увеличите с 5 дни почивката на редовите български граждани. Това е срам и позор за българския парламент", заяви категорично Енчев от парламентарната трибуна.

Красимир Велчев пък заяви, че Кадиев сам по себе си е лъжеработодател и имал трима работници - балдъзата, дъщерята и зетя. "Прехвърля няколко документа на месец", посочи той. Това обаче още повече разгневи Кадиев. „Собственик съм на компания, в която работят 30 души с макроикономически потенциал. Аз пазя тези хора със зъби и нокти да не отидат да работят навън. Да ги изгоните ли искате? Вие ли ще ми давате оценка какъв работодател съм? Да ми правите просташки изказвания, не е във вашия стил", подчерта Кадиев.

Велчев призова да не се допуска от тази трибуна да се лъже и оплюва правилника на НС. "Народните представители имат годишен отпуск 32 дни. Отпуските, които са по Коледа и Нова година са фиксирани със закон и общият сбор е 32 дни. Народните представители нямат право на неплатен отпуск. Те не избират кога да почиват", категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

В спорът за депутатския отпуск се намеси и председателят на парламента Цецка Цачева. Тя обясни, че работата на Народното събрание не се фиксира от начало на работен ден и край, така както това е обичайно за всички полагащи труд. "Народните представители работят по своите избирателни райони в дните, които са обявени като ваканции. Това, че има депутати, които не посещават районите си, не означава, че това се пренася механично към цялото Народно събрание", уточни още Цачева.

В скандала се намеси и лидерът на БСП Михаил Миков. Той посочи, че днес съществуващите синдикати не са достатъчно привлекателни и бизнесът не вижда в тях защита на интересите им. "Не 5 дни, 10 дни да дадем повече отпуск, само че ако това е с цената на съкращения и намаляване на работната заплата? От БСП няма да подкрепим това предложение", отсече Миков.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.