iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не искат при санирането да се ползва критерия "най-ниска цена"

Не искат при санирането да се ползва критерия "най-ниска цена" 02_1422953948

Архитекти и неправителствени организации недоумяват защо у нас се приема критерият "най-ниска" цена при обществените поръчки при положение, че той не работи не само у нас, но и в Европа.

Защо го залагаме отново при санирането и инвестирането на 1 млрд. лева. Това попитаха архитекти и неправителствени организации по време на дискусия вчера, когато беше първият ден за подаване на заявления за участие в националната програма за обновяване на многофамилните домове.

Общините вече могат да приемат заявления за интерес от сдруженията на собствениците, които трябва да са постигнали 100% съгласие за участие. В София някои кметства имат информационни табла за програмата, на сайтовете на районните администрации също може да се прочетат подробности, показа проверка на "Сега".

Според арх. Николай Гълъбов "обществото няма интерес от постигане на най-евтиния продукт, защото има опасност санирането да се изпълни с ниско качество и ниски цели на енергийна ефективност". От регионалното министерство обаче обясниха, че първо ще бъдат направени енергийните одити, след които за всяка сграда ще се разпишат изисквания за конкретните мерки. Така във всеки пакет за обществена поръчка ще има параметри в зависимост от състоянието на блока и ще бъдат записани съответните материали и дейности. Поръчките ще са отделни - за проектиране и за строително-ремонтните работи. Само някои обекти, при които една фирма ще изпълнява и проектирането, и санирането - т.нар. инженеринг, ще се изпълняват по т.нар. икономически най-изгодна цена. Това са по-сложните обекти в по-лошо състояние.

От бранша предупредиха, че държат на публичност в договорите, защото в много общини "едни и същи архитекти правят всички публични поръчки". От коалиция "Достоен дом" пък предложиха да се дава приоритет на най-старите сгради, на тези с много собственици с ниски доходи или където се харчи най-много енергия. Не бил предвиден и механизъм за това как ще се генерира възвръщаемост на финансирането.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.