iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Назряват бунтове заради спрените маршрутки

На бунт заради спрени маршрутки

Жители на пернишките села и квартали заплашват с бунт заради спрените маршрутки до  София, алармират кметовете им. Въпреки обещанията на областния управител, проблемът за редовно пътуващите не е разрешен.

 „Вместо да мислят за хората, управниците са по-загрижени за близките си фирми. Първо се прави нова къща и после се бута старата. Защо не уредиха законово удобния транспорт, ами ни лишиха от него”, говорят хората по спирките.

Редовно пътуващите чакат по спирките, закъсняват за работа, а някои вече са с предупреждения за уволнение заради системни закъснения.

Учениците не могат да стигат навреме за часовете, добре, че сега е ваканция, вълнуват се родители.

Пътувам по три часа в едната посока, коментира аптекарят в Студена, който е софиянец.

От Студена само за столичната клиника „Токуда“ пътуват 60 човека, а над 200 са общо работещите  в столицата. Хората са  принудени да се уговарят с частници да ги превозват, като по този начин се стимулира нелегалния транспорт.

 По данни на кмета Румен Петров от Църква към София всеки ден редовно пътуват над 1000 човека. 

Където има действаща линия, част от превозвачите не се съобразяват с разписанието и пътниците закъсняват с половин, един час за работа, допълват кметовете. Има и случаи на перничани, които остават да нощуват при роднини и приятели в столицата и се прибират само в почивните дни.

Община Перник е направила необходимото за разрешаването на проблема, увери по време на срещата зам.-кметът Малин Стоилов. На базата на представените от кметовете на селищата докладни, през юли месец миналата година на Общинския съвет е предложено частично изменение на общинската транспортна схема, действаща от 2006 година, чието разглеждане се проточи във времето. С приемането на наредба 33, извадиха маршрутките от специализирания транспорт, като недоволството на хората постави на дневен ред разглеждането на предложенията в докладните от ОбС.

Предстои свикване на Комисията по икономическо развитие този петък, допълни Малин Стоилов, като покани кметовете за присъствие на дискусията.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.