iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Назначават младшите съдии и прокурори през 2017 година

Назначават младшите съдии и прокурори през 2017 година 07_1406109191

Кандидатите за младши съдии и прокурори ще могат да избират къде да бъдат назначени.

Милка Итова, която е член на Висшия съдебен съвет (ВСС), откри процедурата за подаване на заявление на класираните кандидати. От явилите се 890 кандидати за младши съдии, са одобрени 21 души. В конкурса за младши прокурори участие са взели 1240 души, от които 30 са се преборили за позицията „младши прокурор". Бъдещите младши съдии и прокурори ще бъдат назначени през 2017 година. Всеки един от кандидатите заяви писмено желанието си къде да бъде назначен. Един от тях - Станислав Седевчев, е класиран и за двете позиции, така че той имаше право да избере една от двете длъжности. Седевчев предпочете да започне кариерата си като младши съдия в Софийски градски съд (СГС), пише news.bg.

Най-много са местата в СГС и в Софийска районна прокуратура (СРП), съответно 5 и 7. В окръжните съдилища във Велико Търново, Перник и Сливен са предвидени по 2 места. В останалите окръжни съдилища и прокуратури в страната са предвидени единични бройки. За първи път, още преди обявяването на конкурса, през януари ВСС е извършил т.нар. „планиране", като при него са се предвидили вероятно свободните щатни длъжности за районни съдии и прокурори през 2017 година. Ако младшите съдии са назначени в един район, те остават там и не биха могли да бъдат назначени в друг по свое желание.

Соня Найденова, представляваща ВСС, приветства кандидатите. „Този ден ни убеждава, че вие сте мотивирани да защитавате правата на българските граждани и българската държава", заяви Найденова в официалната част на процедурата. Тя отбеляза, че в бъдещата си работа младшите съдии и прокурори ще се срещат с различни правни казуси, зад които обаче освен правния спор стои и една човешка съдба.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.