iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-зле е положението в Златни пясъци по отношение на паркирането

Най-зле е положението в Златни пясъци по отношение на паркирането 06_1465706817

С настъпването на лятото и увеличаването на моторизираните туристи по морето, започват и летните разправии с паяците във Варна и близките курорти, като най-зле продължава да е положението в Златни пясъци, където на паркинга в началото на курорта може да се паркира срещу 10 лв. на кола, но ако някой реши да паркира някъде в комплекса, частният паяк веднага вдига колата му.

Така, освен, че към собственика на автомобила ще се отнесат крайно обидно, той ще плати и 80 лв., за да си вземе колата. От Златни пясъци посочват, че инфраструктурата за движение на превозни средства в курорта е тяхна собственост и законът им давал абсолютното право да я управляват. Иначе казано, репатриращата фирма ще продължава и това лято по същия безпардонен начин да рекетира хората с автомобили, дръзнали да паркират по алеите на комплекса. Около частния паяк в курорта всяко лято изникват скандали, а голяма част от принудителните административни мерки, които издават от собственика му, падат в административния съд с мотива, че са издадени от некомпетентен орган.

От миналата година таксата за принудително извозване на неправилно паркиран автомобил във Варна е увеличена. Преди паякът репатрираше колите до общинския наказателен паркинг за 30 лв., независимо от коя част на града са вдигнати. Сега Варна е разделена на три зони, като нарушителите в центъра на Варна и квартал Аспарухово плащат 45 лв.. 50 лева струва репатрирането от кварталите „Левски”, „Младост” и „Галата”, а извозването от „Владиславово”, „Виница” и „Бриз” е 55 лв. С началото на сезона бе удължено и работното време и на „паяците” във Варна, съобщи управителят на ОП„Общински паркинги и синя зона“, Младен Иванов. Всеки делничен ден двата общински паяка работят по 12 часа, от 8 до 20 ч. В почивните дни дежури една от репатриращите коли с работно време от 9,30 до 17,30 часа.

Варненци се жалват непрекъснато от нередности със спрелите навсякъде в централната част на града коли, където възможностите за паркиране не са много не само през лятото. Дойде ли обаче сезонът, положението става нетърпимо, особено в старата градска част, където улиците са тесни и влизането на репатриращите коли е невъзможно. В същото време, не може да се пренебрегне фактът, че на всеки жител на морския град се пада най-малко по един автомобил. Справка в КАТ - Варна показва, че са регистрирани над 300 000 коли. Заедно с тях, по улиците се движат и други над 100 000 с регистрации в други градове и още поне толкова служебни автомобили. Наскоро живеещите в крайните квартали скочиха срещу точно такива служебни автомобили на паркингите между блоковете им, които заемат и без това недостигащите места за личните автомобили на живеещите там. Имаше и предложение общината да въведе ред, като изиска от собствениците на фирми информация за местодомуването на служебните им коли и таксите, които те плащат за паркинг. Ако това не бъде декларирано, ще означава, че автомобилите на фирмата са в графата на т. нар. „диво паркиране“ и подлежат на санкции. В същото време общината има 10 паркинга, но само 3 от тях са в центъра на града. Останалите, които са точно в покрайнините, най-често са празни, а улиците около тях също са претъпкани от коли. „Водачите им се оплакват постоянно, но предпочитат да паркират безплатно по тротоари и градинки, вместо да дадат левче за паркинг“, коментираха от „Общински паркинги и синя зона“. Зоните за кратковременно платено паркиране в града пък са със 187 места на 4 централни улици. Цената е 50 ст. за половин час и 1 лев за час, като максимума за престой е не повече от 3 часа. За решаването на проблема с паркирането предстои изграждане на нови паркоместа в разделителната линия на бул. „Княз Борис” до Делфинариума, както и до жп-гарата. Със 150 000 евро, отпуснати от ЕБВР, е разработен доклад и план за въвеждането на Синя зона в морската столица. Парите са част от проекта за интегриран транспорт във Варна.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.