iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-труднодостъпните гранични райони вече имат ограда

Най-труднодостъпните гранични райони вече имат ограда 07_1405664123

Министърът на отбраната Ангел Найденов каза на брифинг, че стената по границата ни е изградена в най-труднодостъпните райони.

По думите му съоръжението е изградено в най-труднодостъпните райони на границата с Турция, в които се забавя реакцията на граничните патрули.

Министър Найденов подчерта, че Министерство на отбраната е изпълнителят на това защитно съоръжение, а изборът на проекта и самият проект не е тяхна отговорност.

„Абсолютно ненужно, злонамерено реализацията на тази задача беше съпътствана от скандали. Имаше редица проверки, които потвърдиха отговорността, с която са се отнесли Сухопътните войски към реализацията на тази задача. Това е проект, изготвен от Министерство на вътрешните работи, по задание на МВР, приет за изпълнение от Министерство на отбраната и реализиран от него при разчети, материали, конструкция и стойности, които са ангажимент на проектанта, който не е в отговорностите на Министерство на отбраната”, заяви Найденов.

„Не ми задавайте въпроса защо е имало първоначална цена и защо е стигнала 7 711 843, 24 лева. Не знам отговора на въпроса на какво почива първоначалната стойност на проекта в размер малко над 5 милиона лева. Не знам каква е идеята. Не знам какъв е проектът и не ме интересува, не отговаряме за него. Имаме изпълнени задължения и мисля, че това, което се вижда, е достатъчно впечатляващо”, допълни министърът.

„С вицеадмирал Румен Николов и с генерал-майор Андрей Боцев имахме възможност да прелетим по протежение на оградата. Признавам си, че наистина гледката е впечатляваща. Тази ограда не ме кара да изпадам във възторг. Освен че не е присъща задача, очевидно е продукт на един труден за страната и държавните институции момент, в който трябва да намерим отговора на натиска на бежанците, чиито брой отново се увеличава. Това е съоръжение, което възпрепятства нелегалното преминаване на зелената граница и преминаването на наша територия на чуждестранни граждани. Това е съоръжение, чиято цел е да ги пренасочи към пунктовете, откъдето могат легално да минат на територията на Република България по начина, по който това се прави във всяка една друга държава”, каза още Найденов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.