iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-много шофьорски книжки се купуват в Перник

Най-много шофьорски книжки се купуват в Перник 05_1432795673

В момента в Перник се купуват най-много книжки, казаха високопоставен служител на ДАИ, като причината е, че там все още не е въведена електронната система на изпитване, а манипулациите с листовките се оказват фасулска работа.

Освен в Перник, сериозен наплив на кандидат-водачи има и към други градове в провинцията като Враца и Кюстендил. Оказва се, че курсисти от столицата, които не могат да се доберат до заветното тескере, също се запътват натам. Има и такива, които не могат по няколко пъти да изкарат изпита си в един град, след което се насочват към друг, където системата с подкупите върви с пълна сила. Срещу 1000 лв. изпитвачите минават без проблем теорията.

Оказва се, че и в столицата има вратички, през които неграмотните се промушват, но тарифата скача на 3 бона заради препитването на таблети, които усложняват нещата. Врътките да се прецака системата са няколко, макар и трудни. Една от тях е да се използва микрокамера със слушалка, монтирана на копчето на ризата. Докато курсистът си гледа в таблета, някой отвън наблюдава и му диктува какво да натисне на екрана. Друга възможност е таблета да се подаде на съседа, който всъщност да посочи верните отговори. Засичани са и случаи, при които таблетът на изпитвания се оставя в съвсем друга стая, а курсистът проформа държи личен таблет, за да имитира дейност.

Експертите са категорични, че въпреки тези възможности за манипулация, вероятността да се излъже е минимална. За сметка на това, шансовете да се купи практичния изпит, известен като кормуване, са неограничени. Независимо, че има камери, субективната преценка на изпитващия си остава. Докато заплатите им са по 500-600 лв., корупцията ще продължава. Единственият шанс да секнат рушветите при продажбата на шофьорски книжки, е служителите на ДАИ да взимат поне по 1500 лв. заплати. Любопитното е, че много митничари, уличени в корупция, масово се преквалифицират в даиджии. На новата работа отново взимат рушвети по навик, призна източникът ни, който е на високо ниво в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. В ДАИ-Хасково, например, имало много такива хора.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.