iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-големите български общини смятат да харчат през настоящата година по-малко пари спрямо миналата

Най-големите български общини смятат да харчат през настоящата година по-малко пари спрямо миналата 01_1453122365

Най-големите български общини смятат да харчат през настоящата година по-малко пари в сравнение с миналата. Това сочи проверка на "Сега". Намалението в бюджетите е основно за сметка на мащабни строителни проекти. В момента текат обсъжданията, а гласуването в общинските съвети ще е следващите седмици.

Бюджетът на София е 1.2 млрд. лв. - с около 250 млн. лв. по-малко от 2015 г. Свиването идва от по-малкото предвидени строителни проекти. Със сигурност ще се работи по третия лъч на метрото - от булевард "Владимир Вазов" до квартал "Овча купел". За него ще отидат 180 млн. лева европейско финансиране и около 20 млн. лв собствени средства. Макрорамката на варненския бюджет за 2016 г. е 221.67 млн. лв., което е с около 40 млн. лв. по-малко. И морската столица ще пести от капиталовата програма. За 2016 г. остана довършването на проекта за интегриран градски транспорт, който стартира през 2013 г. и е на стойност около 110 млн. лв. Проектът трябваше да приключи миналата година, но се наложи поредно удължаване - с 6 месеца. Нито община Варна, нито Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставят информация каква част от проекта е завършена, усвоена и колко струват следващите дейности.

По-малко пари ще харчи и Бургас. С европейските средства миналата година бюджетът стигна рекордните 318 млн. лв. Сега индикативната рамка е 214 млн. лв. В Пловдив се предвиждат 222.5 млн. лв., които са с около 40 млн. лв. по-малко. С около 10 млн. лв. се свива и бюджетът на Стара Загора.

Свиването на бюджетите за 2016 г. е обща тенденция, като от големите градове единствено Русе планира леко увеличение - с 4%. Рестрикциите идват на фона на критики от страна на централната към местната власт за управлението на финансите. Месец след местния вот премиерът Бойко Борисов посъветва кметовете да вдигнат данъците и да ги събират по-добре. Малко преди Нова година пък финансовият министър Владислав Горанов се възмути от прекомерните харчове и заговори за промяна в Закона за публичните финанси, която да позволи задействането на специален "оздравителен режим" за общини в лошо състояние.

------СКАНДАЛ

Междувременно във Варна се разгоря още един скандал с проекта за интегриран градски транспорт. От февруари няма да се предоставя в интернет информация за движението на автобусите в реално време. До сега имаше такава интернет страница, но се оказа, че е изработена от частна фирма, която е давала безплатно данните на общинския превозвач. От фирмата намекнаха, че общинската управа се мъчи да усвои пари по проекта за нещо вече съществуващо и се закани да спре поддръжката на сайта.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.